banner
 
Meer over Venkelconsumptie

Venkelconsumptie


Venkel in de keuken (venkelconsumptie)

De groente ligt niet zwaar op de maag en de anijsachtige smaak past goed bij warm weer.

Dankzij de anijsachtige smaak van venkel, kun je er in de keuken dankbaar gebruik van maken. Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is de smaak het sterkst. Rauwe venkel geldt bovendien als een echte eetlust opwekker. Verder kan men het jonge loof, de takjes en de stengels gebruiken bij vis, kip en varkensvlees. De blaadjes zijn heerlijk in salades, bouillon, soepen en allerhande sausen. Ook aan erwten, bonen en champignons geven ze een aangenaam smaakaccent. De vruchtenschermen worden gebruikt bij het inmaken van bijvoorbeeld komkommer en augurken. Het onderste steelgedeelte van de knolvenkel eet je zowel rauw in schijven met olie, citroensap en zout als gekookt met witte saus.

Venkel bereiden

Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.

Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:

  • koken met water en wat zout
  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker
  • stoven met stukjes tomaat en ui
  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje
  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas
  • als salade met appel, paprika en tomaat

Meer venkelinformatie

Weetjes over venkel

  • De venkelplant kan een hoogte van 2 meter bereiken en groeit boven de grond.
  • Italianen zijn dol op venkel, per persoon eten ze 7 kilo venkel per jaar. De Nederlanders zijn goed voor 100 gram per persoon.
  • Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt
  • Venkel kan in zekere mate je hongergevoel verminderen.
  • De geur van venkel verdrijft insecten zoals motten, vliegen en muggen. 
  • Na de maaltijd bevordert venkel de spijsvertering.
  • Venkel verfrist het de adem
Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.