banner
 
Meer over Venkel algemeen

Venkel algemeen


De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken.

Toch stond venkel ook weer niet altijd in een goed daglicht. De Griekse mythologie bijvoorbeeld verhaalt over Prometheus, die tegen de wil van de goden het vuur naar de mensen bracht. Om het gloeiende kooltje, dat hij van de berg Olympus had gestolen, te vervoeren, verpakte hij het in een venkelstengel. Het kwam de titaan duur te staan; hij werd aan de rotsen geketend, waarna een gier zich dagelijks tegoed deed aan zijn lever, die 's nachts weer aangroeide. De oude Grieken daarentegen hielden er hun verlichting aan over. Indachtig het gloeiende kooltje, gebruikten ze het witte merg van uitgedroogde venkelstengels als tondel in een toorts van harde schors.
De gezonde aspecten van venkel zijn ook al sinds de oudheid bekend. Op de pagina 'gezond met venkel' lees je daar meer over.

Venkel ziet eruit als een witte bol maar is in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de zogenaamde veertjes, is zeer goed te gebruiken als garnering of als lichte kruiderij in salades en vooral vissoepen (Maar ook trendy bloemisten en binnenhuisdecorateurs hebben het venkelgroen en de bloemen al ontdekt).

In Duitsland heet venkel "Gemusefenchel" of "Zwiebelfenchel", het gaat hier om de variant die we eten, dus niet de venkelsoorten die om het zaad worden geteeld. In het Engels en het Frans gebruikt men de algemene aanduiding "fennel", respectievelijk "fenouil". Op zijn Italiaans heet venkel "finocchio".

De teelt van venkel wordt voornamelijk in de landen rond de Middellandse Zee aangetroffen. Vooral in Italië is de teelt van venkel belangrijk. Daar komt de productie in de herfst goed op gang en gaat door tot ver in het voorjaar. In de zomer zijn de temperaturen in Zuid-Europa te hoog om met succes een goede bolvorm te krijgen. In Nederland wordt venkel op grote schaal geteeld sinds 1979. In ons koelere zeeklimaat gedijt dit gewas vooral in de zomer goed.

Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.