banner
 
Meer over Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen


We hebben hier een lijst met veelgestelde vragen over venkel verzameld.

Zelf venkel telen

Wanneer moet men venkel planten?

Venkel plant je buiten in mei, juni. Dan is het risico van bevriezen verdwenen, en de kans op een succesvolle groei het grootst. 

Waarom wil vaak een knol zich slecht vormen?

Het is belangrijk dat de venkelplant, vooral bij de bolvorming, altijd over voldoende water beschikt. Ook voldoende voedingsstoffen in de grond is van belang voor een geslaagde teelt. 

Graag tips voor een succesvolle venkelverbouw voor een verwoed volkstuinder.

Zonder te technisch te worden, kunnen we over het algemeen twee tips geven die noodzakelijk zijn voor een succesvolle teelt. Zorg voor een goede bodemgesteldheid met voldoende humus en gedurende de teelt is voldoende water erg belangrijk! 

Waarom lukt het verbouwen ondanks de vermelde tips dan toch soms zelf niet? Wat doe ik fout?

Ondanks goede voedingsbodem en voldoende water kan het zijn dat u misschien niet de kwalitatief sterke rassen hebt waar venkeltelers natuurlijk wel over beschikken. Daarnaast beschikken de telers over jarenlange ervaring, juiste grond en bemesting. Het is dus absoluut geen schande als het u niet lukt! 

Venkel eten

Hoe kan ik venkel bewaren en hoelang?

Bewaar venkel in de koelkast, verse venkel is dan enkele weken houdbaar. Voor langer bewaren kan men de venkel blancheren en dan in de vriezer doen, de venkel zal dan enkele maanden houdbaar zijn. 

In Frankrijk en Italië wordt veel venkel gegeten, waarom in Nederland (nog) niet?

Vooral Italië is van oorsprong een venkel-land, hier word 6 a 7 kilo per hoofd van de bevolking geconsumeerd terwijl dit in Nederland 2 a 3 ons is. Venkel is in deze landen ingeburgerd zoals bijv. kool in Nederland. Ze kennen de mogelijkheden van venkel en ook de typische smaak van venkel (anijs) wordt in landen als Italië en Frankrijk erg gewaardeerd. Nederland proberen we via de site en andere acties te informeren over de ongekende mogelijkheden en de bijzondere smaak, hopend dat venkel ook in ons land meer ingeburgerd zal raken.

Venkel en gezondheid

Venkelthee is goed tegen darmkrampen bij baby's. Werkt dit bij kinderen en volwassen ook met gekookte/gebakken venkel?

De goede eigenschappen komen ook bij verse of gekookte venkel tot z'n recht. Bij het gebruik van zaden of poeder zal de concentratie van de actieve stoffen wat hoger zijn. 

Hoe maak je venkelthee? Op TV is gezegd dat deze thee helpt om te vermageren.

We hebben vernomen dat enige tijd geleden er een programma op de Belgische VRT was, waarin een dame venkel aanprees, niet alleen voor de gezondheid, maar ook om een beetje af te vallen: ze sneed een knol in stukken, goot er kokend water op, liet het afkoelen en dronk voor elke maaltijd een glas, ze was al enkele kilo's afgevallen. Dit zou tevens helpen tegen darmproblemen. Daarnaast is er natuurlijk de overbekende venkelthee die bij supermarkt of reformhuis ook ruimschoots verkrijgbaar is. Deze wordt van venkelzaad gemaakt.

Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.