banner
 
Meer over Van zaad tot venkel

Van zaad tot venkel


Het onbehandelde zaad van venkel lijkt veel op grof peenzaad en heeft een anijsachtige geur. Venkel kan ter plaatse, in potjes of op trays en op zaaibed worden gezaaid. Voor een vroege teelt geeft men de voorkeur aan planten die onder staand glas zijn opgekweekt.

Later in het seizoen is het ter plaatse zaaien een goedkope teeltmethode. Bij het uitplanten kan men gebruik maken van verspeende potplanten en direct op perspot of trays gezaaide planten. Gebruik van losse planten komt nauwelijks voor.

Venkel wordt bij voorkeur op een vochthoudende, humeuze zand- of lichte zavelgrond geteeld. Het gewas moet vlot en regelmatig kunnen groeien. De planten zijn zeer gevoelig voor storende lagen in het grondprofiel. Er treden dan groeiremmingen op, waarbij de bladnerven extra wit worden, het fijne bladgroen bruin verkleurt en de bol plat en groen blijft. Ook op koude, natte gronden is de kans op mislukking groot. Teelt op zware grondsoorten is mogelijk, mits de structuur van de grond in orde is.

Venkel kan slecht tegen droogte en daarom is regelmatig water geven bij dit gewas erg belangrijk. Dit geldt vooral na het uitplanten, dus voor de aanslag van de planten en bij ter plaatse zaaien met droog weer tijdens de opkomstperiode. Verder is regelmatige beregening gedurende de bolvorming gunstig voor bolvorming en productie.

Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.