banner
 
Meer over De teelt van venkel

De teelt van venkel


De venkelplant

Venkel is een wintervaste tweejarige of overblijvende plant die tot 2 meter hoog kan worden. De plant heeft een omvang van gemiddeld 45 cm. In de zomer heeft de plant dunne, vederachtige bladeren en trossen goudgele bloemen. De plant heeft een stevige penwortel en geelgrijze, gegroefde zaden. Venkel is een naar anijs smakende plant. Venkel is een knol die geen knol is: het is samengegroeid verdikt bladstengel. Eigenlijk dus meer een witte bol.

De teelt van venkel

De teelt van venkel wordt voornamelijk in de landen rond de Middellandse Zee aangetroffen. Vooral in Italië is de teelt van venkel belangrijk aangezien de Italianen gemiddeld 7 kilo per persoon per jaar nuttigen. De venkelproductie start in het Middellandse Zee gebied in de herfst en duurt tot ver in het voorjaar. In de zomer zijn de temperaturen daar te hoog om met succes een goede bolvorm te krijgen. In Nederland gedijt dit gewas, door ons koelere zeeklimaat, vooral goed in de zomer.

Zomer: zaaien in april/mei, verspenen in april, planten in mei/juni, oogsten in juli/augustus

In de vollegrond kan venkel van ongeveer 15 juni tot aan de vorst in de herfst worden geoogst. Ter vervroeging van de teelt of verbetering van de opkomst wordt venkel in het voorjaar afgedekt met vliesdoek. Het afhalen gebeurt meestal in de tweede helft van mei bij bewolkt weer. De opkweek van de planten duurt drie tot acht weken afhankelijk van de teeltperiode.

Venkel behoort tot de groep van de lange dagplanten. Dit betekent dat lange dagen (langer dan 13 uur) de bloei-inductie (ook wel bloemaanleg genoemd) bevorderen en korte dagen dit proces vertragen. De optimale kiemtemperatuur bedraagt 20-22 graden Celsius. Voor een goede groei van venkel zijn temperaturen van 16-18 graden Celsius optimaal.Temperaturen boven de 24 graden Celsius en beneden de 7 graden Celsius remmen de groei. Omdat venkel nachtvorstgevoelig is geven temperaturen lager dan -4 graden Celsius schade in het gewas.

De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Daarom zijn zeer warme zomers ongunstig en koele, niet te natte zomers voordelig voor het gewas. Tijdens de groeiperiode vraagt het gewas verder gemiddeld weinig gewasbescherming waarbij een goede vochtvoorziening gedurende de bolvorming belangrijk is.

Venkel en milieu

De teelt van venkel staat ook wel bekend als 'schone teelt'. Reden hiervoor is dat de teelt van venkel bij voorkeur dient te geschieden op schone, onkruidvrije percelen. De bij ZON Fruit & Vegetables aangesloten producenten werken bovendien veelal volgens milieu- en/of kwaliteitszorgsystemen. Dit betekent dat ze veel aandacht besteden aan middelengebruik in relatie tot het milieu. Een onafhankelijk onderzoeks- en inspectie-instituut controleert tijdens de teelt regelmatig of voldaan wordt aan alle voorgeschreven milieu-eisen.

De Nederlandse venkelteelt is een ‘schone teelt’

Dit betekent dat er extra controles worden uitgevoerd op bijvoorbeeld de kwaliteit van de grond. In Nederland is venkel exclusief verkrijgbaar in het zomerseizoen. Ons koele en droge zomerklimaat is perfect voor de venkelteelt en verfijnt de bijzondere smaak van deze kruidige groente.

Herfst: zaaien in juni/juli, oogsten in eind augustus/begin november

Van zaad tot venkelplant

Venkel kan in volle grond, potjes of op trays worden gezaaid. Voor de vroeg teelt wordt onder staand glas geteeld, voor de latere teelt  wordt ter plaatse gezaaid. Venkel wordt op vochthoudende, humusrijke zand- of lichte zavelgrond geteeld. Omdat venkel slecht tegen droogte kan is regelmatig water geven erg belangrijk. Daarnaast moet het gewas regelmatig kunnen groeien.

De groei van venkel

Venkel behoort tot de groep van de lange dagplanten. Lange dagen van meer dan 13 uur bevorderen de bloei-inductie. De plant schiet gemakkelijk door bij lange dagen, korte dagen vertragen dit proces. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Zeer warme of erg natte zomers zijn ongunstig voor het gewas. Tijdens de groeiperiode vraagt het gewas verder gemiddeld weinig gewasbescherming.

De oogst van venkel

Al na drie maanden is de venkel oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Vervolgens wordt ook meteen ook het meeste blad verwijderd. Grote knollen worden vlug vlezig en taai, of ze kunnen doorschieten of gaan ze barsten. In de volle grond kan venkel van juni tot aan de vorst in de herfst worden geoogst. Op koude, natte gronden is de kans op mislukking groot. Als het echt koud begint te worden wordt de venkel gerooid.

De optimale temperatuur voor de groei van venkel

De optimale kiemtemperatuur bedraagt 20-22 graden Celsius. Voor een goede groei van venkel zijn temperaturen van 16-18 graden Celsius optimaal. Temperaturen boven de 24 graden Celsius en beneden de 7 graden Celsius remmen de groei. Omdat venkel gevoelig is voor nachtvorst geven temperaturen lager dan -4 graden Celsius schade in het gewas.

Verkrijgbaarheid van venkel voor de consument

Het Nederlandse venkelseizoen loopt van begin juni tot en met oktober. Het planten begint echter al van begin maart en gaat het hele seizoen door. Zo kan er voordurend geoogst kan worden.

Kopen en bewaren van venkel

Koop venkel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, dan loopt de smaak terug. Een verse venkel ziet er fris, mooi groen uit en de ‘knol’ voelt stevig aan. Let erop dat de venkel-‘rokken’ spierwit zijn en geen bruine vlekken hebben. Verpakt in plastic folie of vershoudfolie is venkel een week in de koelkast houdbaar

Venkel veelzijdig gebruik 

Alles aan de plant kan worden gebruikt. Het groen: de takken, bloemen en bladeren worden als kruid gezien. De venkelknol wordt als groente gebruikt. Venkelzaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden verwerkt in venkelolie of thee, beide gewonnen uit de zaden.

Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.