banner
Meer over Zeekraal


zeekraal

Zeekraal


2X2 TIP
Reken voor een portie zeekraal 100 gram per persoon. En daarmee heb je dan al de helft binnen van de hoeveelheid groenten die je op een dag nodig hebt.

Beschrijving zeekraal

Deze zachte, knapperige, lichtzoute zeegroente is voor vrijwel iedereen die het voor het eerst eet een aangename verrassing. Veel Zeeuwen kennen de groente al langer, vooral in combinatie met vis. De buisvormige groente werd vooral in het wild op de schorren gesneden, maar wordt sinds kort ook gekweekt in Zeeland. Zeekraal is een pioniersplant en als geen andere plant bestand tegen zoute omstandigheden. De plant neemt het zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak.

De teelt van zeekraal

De planten groeien het best in een rijke organische bodem met volop stikstof en bij een regelmatige zoute watergift. Zaden van de grootste planten die het dichtst bij de vloedlijn groeien zijn het beste uitgangsmateriaal, de zaden moeten laat in de herfst verzameld worden en in het voorjaar gezaaid. De planten moeten ongeveer 10 cm uit elkaar staan om er zeker van te zijn dat ze tot volle wasdom kunnen komen. Als de planten eenmaal ongeveer 15 cm hoog zijn, kan de bovenste 10 cm geoogst worden. De onderste takken zullen verder uitgroeien.

Wat kan ik met zeekraal?

  • Garnalen op een bedje van kort gekookte zeekraal
  • Salade met zeekraal, kerstomaatjes en mozzarella
  • Roergebakken zeekraal, groene asperges en gerookte kipfilet
  • Koken met peultjes en geroosterd sesamzaad

Waar let ik op bij het kopen van zeekraal?

Bij aankoop moet zeekraal vlezige stengeltjes hebben en fris eruit zien. Eventueel zand is van wild gesneden zeekraal. 

Bewaren van zeekraal

De groente is ca. 7 dagen houdbaar in de koelkast.

Schoonmaken en bereiden van zeekraal

Verwijder van zeekraal de onderste stugge en houtige delen en was de groente snel (kort!) in stromend koud water. Blancheer de groente enkele minuten of roerbak de groente met ui.

Verkrijgbaarheid zeekraal

Zeekraal uit Nederland (Zeeland, Texel,  Waddenkust) is verkrijgbaar van half mei tot en met eind augustus. In deze periode komt het vooral uit Frankrijk. In andere periodes komt het voornamelijk uit Mexico en Israel. Het is jaarrond verkrijgbaar.

Voedingswaarden zeekraal  (per 100 gram)

0,8 gram natrium
40 mg calcium
2 mg ijzer
1,6 gram eiwitten
1,6 gram koolhydraten