banner
Meer over Witlof

Witlof


2x2 TIP
Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord. Reken dus 3-4  stronkjes witlof voor jouw 2x2.

Beschrijving witlof

Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien.

Wat kan ik met witlof?

Heel veel. Zo ingetogen als de witlof eruit uitziet, zo uitbundig zijn de vele variaties die je ermee kunt maken. Bijvoorbeeld:
- rauw als salade met appel, gekookt ei en een milde dressing
- in een salade met sinaasappel en b.v. mosterd sausje
- koken met een beetje aardappelpuree
- bakken of gratineren met ham en kaas
- à la crème met een Hollandaise saus
- koken en in koekenpan met beetje suiker caramelliseren

Waar let ik op bij het kopen van witlof?

Koop alleen struikjes die stevig en mooi wit zijn. Beschadigde plekken kunnen snel bruin worden. Kijk ook naar de grootte van de loofstronkjes: per persoon kun je rekenen op 3 à 4 kleintjes of 2 à 3 grotere.

Hoe bewaar ik witlof?

In een papieren of plastic zak met gaatjes kun je witlof ongeveer een week goed houden in de koelkast. Op een koele plek (12-15 C) is witlof een paar dagen houdbaar. In de diepvries is gare witlof in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18 C. Rauwe witlof is ook tot 12 maanden houdbaar mits je hem voor het invriezen ca. 2-5 minuten blancheert.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van witlof?

Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten.

Bereidingstijden van witlof

Koken: 12 -15 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 4 - 7 minuten
Grillen: 8- 12 minuten
Smoren: 15 - 20 minuten
Stomen: 13 - 16 minuten

Wanner is er witlof?

Nederlandse witlof is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Wat zit er in witlof (per 100 gram)?

Kcal: rauw 19, gekookt 17
Vitamine C: 0 mg
Calcium: rauw 22 mg, gekookt 24
Fosfor: rauw 34 mg, gekookt 31 mg

personphoto
Van: Jos Braam om 13/11/2011 - 20:58
Is de kekookte witlof na ca, 12 minuten koken eetbaar en vervolgens in te vriezen? Deze vraag geldt ook voor koolraap/ Bedankt,