banner
Meer over Ui

Ui


2x2 TIP
Een ui weegt gemiddeld 80 gram, een sjalot 20 gram. Met een kop uiensoep of een bord hachee, zit je dus zo aan je 2x2! Maar ook het uitje door de sla, jus of pastasaus is dus een prima bijdrage aan je 2x2.
 

Wist je dat, 100 gram ui maar liefst evenveel vezels bevat als een bruine boterham!

Beschrijving ui:

De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen!

Hoe groeien uien?

Het groeiproces van zaadje tot ui.

De oogst van ui

Hoe uien van het land in de winkel komen.

Wat kan ik met ui?

- zacht smoren voor de vulling van een hartige taart
- fijnsnipperen en verwerken in salades
- gebruiken in soepen
- in sauzen
- in stoofschotels
- in roerbakgerechten (met andere groenten)
- bij zowel vis als vlees
- door een omelet
- op pizza

Waar let ik op bij het kopen van ui?

Uien vind je steeds vaker in handige netjes. Kijk of ze droog zijn en voel of ze stevig zijn.

Hoe bewaar ik ui?

Uien en sjalotten kun je tot 2 maanden bewaren op een koele (12-15), donkere en niet vochtige plaats. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van ui?

Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen.

Bereidingstijden ui: (gele ui)

Fruiten/bakken: 2 - 4 minuten
Koken: ca. 10 minuten
Smoren: ca. 30 minuten
Stomen: ca. 40 minuten
Magnetron: 4-6 minuten
Grillen: 15-20 minuten

Wanner is ui verkrijgbaar?

Uien en sjalotten zijn het hele jaar vers of gedroogd verkrijgbaar, de verkrijgbaarheid van de overige soorten kan wisselen.

Voedingswaarden per 100 gram rauwe ui

Kcal: 37
Vitamine C: 5 mg
Natrium: 2 mg
Kalium: 185 mg
Calcium: 29 mg
Fosfor: 33 mg
Zink: 0,29 mg
Vezel: 2,2 gram