banner
Meer over Tomaat

Tomaat


2x2 TIP
Een gemiddelde tomaat weegt 80 gram, een kerstomaatje 12 gram. Voor de dagelijkse bijdrage aan je 2x2 ben je dus al een heel eind met een tomaatje op brood en tomaatjes door de sla!

Beschrijving tomaat:

De tomaat komt oorspronkelijk uit Amerika en schijnt een van de vele ontdekkingen van Columbus te zijn. Het zijn vooral de Hollandse veredelaars en tuinders die door langdurig selecteren en kruisen het aantal tomatensoorten en de algehele kwaliteit hebben verhoogd. Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is. Verder heb je de trostomaat, de Romatomaat, de kleine snoep- of kerstomaat en de nog vrij zeldzame ’Coeur de Boeuf’, een grote, wat afgeplatte tomaat met ribbels en een buitengewoon heerlijke smaak.
De meeste tomaten komen uit Nederlandse kassen. Populair zijn ook de diverse kleine tomaatjes. Ze hebben veel smaak en er zijn nu zelfs speciale varianten die speciaal zijn gekweekt voor de kindersmaak. Als verantwoord tussendoortje! Behalve lekker zijn tomaten gezond, onder andere doordat ze rijk zijn aan de sterke anti-oxydant lycopeen.

Wat kan ik met tomaat?

  • in een salade Caprese met mozzarella en basilicum 
  • in talloze andere salades
  • in een pastasaus met geruld gehakt, ui en knolfook
  • uithollen en vullen met zalm- of selleriesalade 
  • in plakjes op een tosti 
  • in de soep
  • halveren, bestrijken met olie en knoflook en 4-5 minuten grillen
  • presenteer kerstomaatjes met een dipsausje bij de borrel
  • gevulde tomaten uit de oven
  • zo uit de hand als gezond tussendoortje (denk aan kleine snacktomaatjes)
  • in stoofgerechten

Waar let ik op bij het kopen van tomaat?

Tomaten moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een rijpe tomaat geeft mee bij een lichte vingerdruk.

Hoe bewaar ik tomaat?

Tomaten zijn vruchtgroenten. Je bewaart ze het beste op een koele plek (12 °C). Je tomaten blijven dan een week goed. Bewaar ze niet in de koelkast! Dat verstoort het narijpingsproces. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van tomaat?

De tomaat is heel makkelijk. Was hem, en je kunt hem zo uit het vuistje eten, in plakjes op de boterham of in een salade, je zegt het maar. Wil je het helemaal chique doen, kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in en dompel deze kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen! Voor een gerecht met blokjes tomaat snij je de tomaat door en verwijder je het zaad en het sap.

Bereidingstijden tomaat:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Roerbakken: 2 - 4 minuten
  • Magnetron: 4 - 8 minuten
  • Grillen: 3 - 5 minuten
  • Smoren: 15 - 20 minuten

       

Wanneer is tomaat verkrijgbaar?

Tomaten los
Nederlandse tomaten zijn van april tot en met oktober verkrijgbaar.
Van januari tot en met maart en in november en december is de Nederlandse tomaat beperkt verkrijgbaar.
De tomaat is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Trostomaten
Nederlandse trostomaten zijn van april tot en met november verkrijgbaar.
Van januari tot en met maart en in december is de Nederlandse trostomaat beperkt verkrijgbaar.
De trostomaat is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Cherrytomaat
Nederlandse cherrytomaten zijn van april tot en met oktober verkrijgbaar. 
Van januari tot en met maart en in november en december is de Nederlandse cherrytomaat beperkt verkrijgbaar.
De cherrytomaat is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Wat zit er in tomaat (Voedingswaarden per 100 gram)?

Kcal: rauw 23, gekookt 23, gestoofd 59
Vitamine C: rauw 18 mg, gekookt 14 mg, gestoofd 11 mg
IJzer: rauw 0,4 mg, gekookt 0,6, gestoofd 0,2 mg
Vezel: rauw 1,4 gram, gekookt en gestoofd 1,3 gram

personphoto
Van: Jeffrey Van Wijngaarden om 05/09/2011 - 17:27
Ik zou heel graag willen weten welke Stof er in Tomaten Zit dat je Lichaam Aan-Maakt elke Dag kunt u mij vertelle WELKE STOF of Ingredieent Dit is s.v.p