banner
Meer over Snijbiet


snijbiet

Snijbiet


2x2 TIP
Van stengel tot blad; alles van de snijbiet telt mee voor je 2x2.

Beschrijving snijbiet

De stelen van rode snijbiet lijken wel wat op rabarberstengels. Maar snijbiet is er in veel meer varianten, van witte en gele tot groene en rode stengels. Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Het is een smaakvolle groente, die gemakkelijk en snel te bereiden is.

Wat kan ik met snijbiet?

  • Smoren in olijfolie in de oven, met een korstje van broodkruim en Parmezaanse kaas.
  • Stoven in olie met aanhangend water. Mengen met kruidenkaas, pijnboompitten en gewokte kipreepjes en serveren over pasta.
  • In een salade met bijvoorbeeld appel, olijven en paprika’s.
  • In een lasagne.
  • Wokken met knoflook en gember.
  • In veel Italiaanse recepten kun je spinazie vervangen door snijbiet.

Waar let ik op bij het kopen van snijbiet?

Koop snijbiet met een knapperige steel en vers blad.

Hoe bewaar ik snijbiet?

Snijbiet is kort houdbaar. Je kunt deze groente hooguit 2 dagen in de groentenla van je koelkast bewaren.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van snijbiet?

Was snijbiet zorgvuldig.

Na het schoonmaken snijd je het blad van de steel. De steel heeft namelijk een langere bereidingstijd nodig dan het blad. Het blad slinkt snel, vergelijkbaar met het blad van paksoi en spinazie.

Wanner is snijbiet verkrijgbaar?

Van de zomer tot en met de winter. Snijbiet doet zijn naam eer aan. Ribben met blad zijn van de plant te snijden, waarna er weer nieuwe ribben ontstaan. Daardoor kan er gedurende enkele maanden geoogst worden van één plant.

Bereidingstijden snijbiet

Roerbakken: 3-4 minuten. De stelen iets langer dan het blad.
Smoren: 10 minuten.
Stoven: 10 minuten. Blad 2 minuten korter.

Wat zit er in snijbiet (Voedingswaarden per 100 gram)?

Kcal: 29
Koolhydraten: 3 g
Vitamine C: rauw 35 mg, gekookt 6
Calcium: 90 mg
IJzer: 4 mg