banner
Meer over Shiitake


shiitake

Shiitake


2x2 TIP
Hollandse kwaliteit met Japanse wortels. Dat draagt goed bij aan je 2x2. Reken 200 gram paddenstoelen per persoon voor 1 ons groenten.

Beschrijving shiitake

De Shii-take (spreek uit: sjie-ie-taake) is een paddenstoel uit de Japanse keuken. Tot enige jaren geleden was de shii-take in Nederland alleen in gedroogde vorm verkrijgbaar. Tegenwoordig telen ook Nederlandse kwekers deze paddenstoel. In Japan teelt men de Shii-take van oudsher op houten stammetjes. In Nederland gebeurt dit vooral op een mengsel van eikenzaagsel, tarwestro en water. De Shii-take heeft een plattere hoed dan de champignon. De kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin met verschillende kleurnuances. De steel is crèmekleurig, evenals de lamellen aan de onderzijde van de hoed. De smaak en aroma zijn kruidig. De Shii-take smaakt heerlijk in roerbakgerechten, maar ook in salades, soep en omelet.

Wat kan ik met shiitake?

  • in soep
  • flensjes met shii-take
  • bij roergebakken kabeljauwreepjes met zoetzure saus met ananas
  • bij roergebakken bloemkoolroosje met Parmezaanse kaas
  • in een paddenstoelenstamppot
  • in een omelet

Waar let ik op bij het kopen van shiitake?

Koop droge paddenstoelen, zonder donkere plekjes. De hoed moet soepel zijn, maar niet slap.

Bewaren van shiitake

De shii-takes worden verpakt in een doosje van 150 gram met deksel of op schaal met folie. Zo kun je ze tot 1 á 2 weken in de koelkast bewaren. In de diepvries is de bewaartijd wel 3 maanden.

Schoonmaken en bereiden van shiitake

Verse shii-take verliest bij de bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op. Om smaak- en kwaliteitsverlies te voorkomen, maak je ze schoon met een vochtig keukenpapiertje of een zacht borsteltje. Doe dit pas vlak voor bereiding. De hele paddenstoel is eetbaar. Verwijder de stelen, hak ze fijn en gebruik ze bijvoorbeeld in soep of sauzen. De hoeden halveer je of snij je in plakjes. Kleine exemplaren heel houden. Shii-take kan beter niet gekookt worden, in plaats daarvan kun je ze beter roerbakken in olie, gepaneerd frituren, stoven in bijvoorbeeld wijn, grillen met olie of in de oven in aluminiumfolie bereiden. Voor alle methoden geldt: niet langer dan 5 minuten, anders wordt de shii-take taai.

Verkrijgbaarheid shiitake

Shii-take worden in Nederland in speciale teeltcellen onder de juiste omstandigheden gekweekt. Hierdoor zijn ze het hele jaar in topkwaliteit beschikbaar.