banner
Meer over Schorseneren


schorseneren

Schorseneren


2x2 TIP
Doe eens lekker ouderwets: eet schorseneren. Om,  aan 200 gram te komen heb je 250 tot 300 gram nodig en wat tijd. Maar dan geef je wel een impuls aan je 2x2!

Beschrijving schorseneren

Schorseneren zijn lange dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren worden daarom ook wel armeluisasperges genoemd. Maar ze hebben nog meer namen zoals zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, winterstaaf of winterasperge.  Schorseneren zijn een beetje van tafel verdwenen omdat het schoonmaken veel werk is. Toch is dat jammer want het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en herinnert aan artisjok en asperge. Ook wordt de smaak wel eens vergeleken met oesters.

Er zijn twee soorten, die nauw verwant zijn aan elkaar, maar ook aan de paardenbloem en sla. Wat ze gemeen hebben is de lange (tot 30 cm), dunne, spits toelopende wortel. Eén soort schorseneer (de haverwortel of salsify) heeft een witte of bleekbruine schil, maar de bekendste soort is van buiten zwart. Schorseneren vormen een aparte en leuke aanvulling op het menu, hetzij in een roomsaus of gebakken in boter. Ze doen het ook goed in soep.  De schorseneer bevat veel ijzer.

Wat kan ik met schorseneren?

  • koud in een salade met partjes sinaasappel
  • als asperges met gekookt ei, boter en ham
  • met prei en roomsaus
  • in soep
  • met kaassaus
  • met gebakken ui, paprika en champignons
  • gratineren met verschillende sausjes
  • in beslag en frituren

Waar let ik op bij het kopen van schorseneren?

Schorseneren moeten bij aankoop stevig aanvoelen, geen vertakkingen hebben en helemaal droog zijn.

Bewaren van schorseneren

Op een koele (12-15C) droge plaats zijn de wortels een paar weken houdbaar. Om uitdrogen tegen te gaan kun je ze het beste in geperforeerd plastic verpakken. Gekookte en geschilde schorseneren (rauwe eerst ca. 5 minuten blancheren) kun je tot 12 maanden (bij minimaal -18C) in de diepvries bewaren in een goed gesloten plastic zakje of bakje.

Schoonmaken en bereiden van schorseneren

Borstel de wortels voor gebruik onder stromend water schoon. Kook ze vervolgens in de schil gaar, laat ze in koud water schikken en stroop de schil er af. Gebruik keukenhanschoenen, want bij het schillen komt een kleverig sap vrij dat aan de handen blijft plakken (schorseneer heeft hierdoor een bijnaam “keukenmeidenverdriet” gekregen). Snij de schorseneren daarna in stukken.

Je kunt ze eventueel ook eerst schillen (nadat je ze onder stromend water hebt geborsteld) en dan koken, de schil komt dan wel iets lastiger eraf, de keukenhandschoenen zijn bij deze methode ook zeker  aan te raden.

Bereidingstijden schorseneren

Koken: 20 - 25 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 2 - 4 minuten
Smoren: 25 - 30 minuten
Stomen: 30 - 35 minuten

Verkrijgbaarheid schorseneren

Schorseneren zijn een echte wintergroente en verkrijgbaar van november tot en met april.

Voedingswaarden schorseneren? (per 100 gram, gekookt)

Kcal: 84
Vitamine C: 4 mg
Natrium: 5 mg
Kalium: 400 mg
Calcium: 60 mg
Fosfor: 50 mg
IJzer: 1,5 mg