banner
Meer over Roodlof

Roodlof


2x2 tip

Roodlof wordt voornamelijk rauw gegeten als salade. De witlofsoort heeft een zoete smaak. Beleg je boterham eerst met roodlof of maak een frisse salade. Zo krijg je makkelijk 2 ons groenten binnen. 

Beschrijving Roodlof

Roodlof is een kruising tussen witlof en radicchio. Roodlof heeft een geweldige zachte zoete smaak, het is makkelijk te bereiden en zowel in salades als in roerbak, kook en ovengerechten te gebruiken. Roodlof is als snack, tijdens de lunch, het diner, tijdens de borrel en in de salade te gebruiken.

 Wat kan ik met Roodlof?

  • in salade
  • roerbakken
  • stoom- of ovengerecht

Waar let ik op bij het kopen van Roodlof?

De kropjes moeten stevig en gesloten zijn en de bladeren moeten geen bruine randjes hebben. Kleine stronkjes hebben vrijwel geen harde kern en zijn meestal van de beste kwaliteit.

Hoe bewaar ik Roodlof?

Roodlof kan je het beste in de groentela van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak, dan blijft de roodlof enkele dagen tot een week goed houdbaar.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van Roodlof?

Verwijder de lelijke buitenbladeren, was de stronkjes en sla ze droog.

Reepjes maken (voor salade en koken):

Begin bij het bovenste puntje en snijd de stronkjes overdwars in reepjes (voor salade circa 1/2 centimeter breed en om te koken circa 2 centimeter breed). Gooi het laatste stukje stronk weg en verwijder de bittere plakjes van de harde kern.

Hele stronkjes (om te koken):

Snijd aan de onderkant van de stronkjes een plakje af. Peuter met een scherp mesje de harde kern er van onderen af zo ver mogelijk uit (haal er niet te veel uit, dan vallen de stronkjes tijdens het koken uit elkaar). Erg grote stronkjes kunnen beter eerst in de lengte gehalveerd worden (ze worden dan sneller gaar en de vaak grote harde kern kan er makkelijker uit gesneden worden). Bij het koken (evenals bij het invriezen) verliest roodlof de rode kleur.

Wanneer is er Roodlof?

Roodlof is het hele jaar verkrijgbaar.