banner
Meer over Romatomaat


romatomaat

Romatomaat


2x2 TIP
Met een smaakvolle tomatensoep van ontvelde en gezeefde romatomaten haal je gemakkelijk 200 gram groenten.

Beschrijving Romatomaat:

Romatomaten worden ook wel pruimtomaten of pomodori-tomaten genoemd. Pomodori betekent letterlijk ‘gouden appels’. Een bijzondere naam dus, maar minstens zo bijzonder is de langwerpige vorm, het stevige vruchtvlees en de kleur van dit tomatenras. Romatomaten zijn van binnen altijd donkerder van kleur dan aan de buitenkant. Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kun je ze ook prima verwerken in salades.

Wat kan ik  met Ramatomaat?

  • in salades
  •  als gezonde snack
  • in soepen
  • grillen of bakken als bijgerecht in verschillende stoofgerechten
  • in (pasta)sauzen
  • op pizza

Net als andere tomaten kun je Romatomaten ook grillen, bakken en stoven.

Waar let ik op bij het kopen van Romatomaat?

Kies bij voorkeur voor gaaf uitziende tomaten. Als je tomaten meteen wilt gebruiken, kies je voor de mooie rode exemplaren. Lichtrode tomaten koop je als je ze nog even wilt bewaren. Let erop dat de tomaten stevig aanvoelen en dat het kroontje er ‘vers’ uitziet.

Hoe bewaar ik Romatomaat?

Bewaar losse tomaten bij voorkeur op een koele plek (12 graden); de smaak komt dan het beste tot zijn recht. Liever niet in de koelkast omdat ze dan hun lekkere aroma verliezen en je het narijpingsproces verstoort.

Bewaar romatomaten die nog aan de tros zitten bij een iets hogere temperatuur. Dat voorkomt dat de tomaten te vroeg van de tros loslaten.

Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van Romatomaat?

De romatomaat is heel makkelijk. Was hem, en je kunt hem zo uit het vuistje, in plakjes op de boterham of in een salade, je zegt het maar.

Wanneer is Romatomaat verkrijgbaar?

Tomaten zijn jaarrond verkrijgbaar. Van mei tot en met augustus is de aanvoer uit Nederland het grootst. In maart, april, september tot en met november zijn Hollandse tomaten beperkt beschikbaar.

Wat zit er in Romatomaat (Voedingswaarden per 100 gram gemiddelde tomaat)?

Kcal: rauw 23, gekookt 23, gestoofd 59
Vitamine C: rauw 18 mg, gekookt 14 mg, gestoofd 11 mg
IJzer: rauw 0,4 mg, gekookt 0,6, gestoofd 0,2 mg
Vezel: rauw 1,4 gram, gekookt en gestoofd 1,3 gram

personphoto
Van: Chris Notte om 28/02/2011 - 16:19
waar kan ik de zaadtjes vinden ?vint ze nergens hartelijk dank, Chris