banner
Meer over Rode kool


rode-kool

Rode kool


2x2 TIP
Neem 250 gram rode kool per persoon om aan de benodigde 200 gram groenten op je bord te komen. Rijk aan mineralen is rode kool zo een goede bijdrage aan je 2x2!

Beschrijving Rode kool

Rode kool is een van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Andere sluitkolen zijn witte kool, spitskool en savooiekool. Rode kool is een van de oudste koolsoorten. Er is zomer- en winter rode kool. Ook worden er kleine een- of tweepersoons kooltjes geteeld. De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof (die je moeilijk uit je kleren krijgt!). De intensiteit van de rode kool is afhankelijk van het ras.

Wat kan ik met Rode kool?

- roerbakken met tutti frutti
- serveren met stukjes ananas en rozijnen
- raspen, in een salade met b.v. banaan en een yoghurtdressing met sinaasappelsap
- koken, met gebakken plakken appel
- in rauwkost
- in rodekoolstamppot met spekjes
- gekookt in combinatie met (gekookte) kastanjes

Waar let ik op bij het kopen van Rode kool?

Rode kool is voorgesneden en in pot en diepvries verkrijgbaar. Een verse kool moet een min of meer gesloten krop hebben. De kool moet verder een dieppaarse, glanzende huid hebben, stevig aanvoelen met knapperige bladeren.

Hoe bewaar ik Rode kool?

Je kunt rode kool het best bewaren op een koele (12-15C) , droge plaats. Panklare (voorgesneden) kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen  in de koelkast. Probeer de kool altijd zo vers mogelijk te eten.

Rode kool kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden bewaren in de diepvries, bij minimaal -18C. Blancheer de rode kool eerst ca. 2-4 minuten.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van Rode kool?

Was de kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool in vieren, snij de stronk eruit, was de stukken en snij ze in reepjes of schaaf de stukken. Kook rode kool niet te lang. Bij lang koken gaan de smaak, textuur en vitaminen verloren. Rode kool behoudt zijn kleur beter als je bij het koken citroensap of azijn aan het water toevoegt. Voor salades overgiet je fijngesneden rode kool eerst met kokend water. Het echte rauwe is er dan van af.

Wanneer is Rode kool verkrijgbaar?

Nederlandse rode kool is het hele jaar verkrijgbaar ook in glas, blik en diepvries.

Bereidingstijden Rode kool

Koken: 15 - 20 minuten
Magnetron: 11 - 16 minuten
Smoren: 40 - 50 minuten

Wat zit er in Rode kool (Voedingswaarden"per 100 gram, rauw)?

Kcal: 27
Vitamine C: 60 mg!
Natrium: 9 mg
Kalium: 300 mg
Calcium: 50 mg
Fosfor: 30!