banner
Meer over Rode bieten


rode-bieten

Rode bieten


2x2 TIP
Voor gekookte bietjes geldt wat je weegt is wat je krijgt. Een porite van 200 gram is dus echt je dagelijkse 2 ons groente!  Reken 100 gram bieten per persoon als lunchsalade of als lekker bijgerecht.

Beschrijving Rode bieten

Rode bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze worden ook wel kroten genoemd. Er zijn zomer- en winterbieten. In de winterperiode van oktober tot april komen winterbieten in de handel: dat zijn grote, ronde bieten zonder loof. In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. Deze zijn veel kleiner dan de winterbieten en komen in bosjes gebonden met het groene loof eraan in de handel. Het loof kun je gebruiken om te wokken. De rode biet die wij kennen, heeft men al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit.

Wat kan ik met Rode bieten

  • koken, afkoelen en in blokjes als salade met b.v. aardappel en appel of augurk
  • bij haring
  • in stamppot
  • als rauwkostsalade met b.v. appel en ui
  • stoven met b.v. ui en zijn
  • in soep met zure room

Waar let ik op bij het kopen van Rode bieten

Rauwe bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen.

Hoe bewaar ik rode bieten

Rauwe zomerbieten met loof zijn in de koelkast ongeveer een week houdbaar, zonder loof zijn ze een dag of 3 houdbaar. Rauwe winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats (12-15 C) houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen in de koelkast houdbaar, of tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18C). Verse bieten kun je na blancheren (2-3 minuten) ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van rode bieten?

Boen de rauwe bieten goed schoon onder stromend water. Verwijder van de zomerbiet het loof en kook ze in 20 tot 25 minuten gaar. De kooktijd van de winterbiet is ca. 2 uur. Kook de bieten het liefst in de schil, zo behouden ze het meeste sap, bovendien gaat de schil er makkelijk vanaf na het koken. Gekookte bieten hoeven alleen nog maar te worden geschild en b.v. gestoofd of even opgewarmd in heet water. Ze kunnen ook in salades worden verwerkt.

Wanneer zijn er rode bieten?

Zomerbieten: van mei tot en met september. Winterbieten: van oktober tot en met april.In maart en april komen rode bieten uit het buitenland. Gekookte bieten zijn ook het hele jaar door verkrijgbaar.

Bereidingstijden

Koken: zomerbieten 20 - 25 minuten, winterbieten ca. 2 uur
Magnetron: 3 - 6 minuten
Smoren: 20 minuten
Stomen: 25 - 40 minuten

Voeidngswaarden Rode bieten (per 100 gram rauwe biet)

Kcal: 38
Vitamine C: 2 mg
Natrium: 70 mg
Kalium: 400 mg
Calcium: 10 mg