banner
Meer over Rabarber


rabarber

Rabarber


2x2 TIP
Een portie rabarbercompote bij de warme maaltijd krikt de groenteconsumptie weer lekker op. Reken 200 gram per persoon, voor 100 gram compote op het bord.

Beschrijving rabarber:

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijn-rode lange stelen en grote donkergroene bladen. Deze friszure groente wordt bijna altijd verwerkt tot compote of zoete nagerechten. In de manier waarop we het verwerken lijkt het dan ook meer op fruit dan op groente, maar het is wel degelijk een groente.

Wat kan ik met rabarber?

  • mengen met vanillevla of yoghurt 
  • op brood met een laagje kwark 
  • als nagerecht op een laagje lange vingers met een bolletje ijs
  • samen met aardbeien onder een laagje kruimeldeeg (crumble) 
  • met een kop van stijfgeklopt eiwit in de oven even bruin laten worden
  • in compote
  • in taarten of gebak, evt. in combinatie met andere fruit
  • in sorbet 
  • bij stoofschotels met eend, lams- of varkensvlees
  • in sauzen bij vette vis (b.v. makreel)

Waar let ik op bij het kopen van rabarber?

Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp' en zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.

Hoe bewaar ik rabarber?

Je kunt rabarber onverpakt, circa 1 week bewaren in de koelkast. Op een koele plek (12-15C) is rabarber een paar dagen houdbaar. Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18C in de diepvries bewaren.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van rabarber?

Snij de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de stelen en snij ze daarna in stukjes van 2 - 3 centimeter. Kook de rabarber in 10 minuten gaar. Voeg eventueel suiker pas na het koken toe, want dan is er minder nodig. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber klaar. Rabarber kan warm of koud worden gegeten.

Moet ik krijt toevoegen aan rabarber?

In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Krijt toevoegen is dus echt niet nodig.

Wanneer is rabarber verkrijgbaar?

Nederlandse rabarber is voornamelijk in mei en juni verkrijgbaar. Maar ook in maart, april, juli en augustus.

Wat zit er in rabarber  (Voedingswaarden per 100 gram rauwe rabarber)?

Kcal: 23
Vitamine C: 6 mg
Natrium: 5 mg
Kalium: 300 mg!
Calcium: 40 mg
Fosfor: 30 mg!

personphoto
Van: Jack Stroeken om 24/05/2011 - 19:46
Medewerker GroentenFruit Bureau
Ook heerlijk met Mascarpone!

personphoto
Van: Daniel Sal om 06/06/2011 - 16:17
Oxaalzuur is een redelijk sterk zuur. Zuren veroozaken gebitserosie, wat betekent dat het gebit wordt aangetast. Wellicht is het vanuit dit oogpunt toch verstandig enig krijt aan rabarber toe te voegen.

personphoto
Van: Julien Van Bosch om 23/09/2011 - 19:19
rabarber is tevens ook uitstekend geschikt om wijn of schuimwijn van te maken op zeer eenvoudige wijze ga als volgt te werk ; snoei de rabarber als hij volgroeid is en snij bladeren en het onderste gedeelte weg , snij de rabarber in stukken en vries ze in , na paar dagen als ze goed doorvroren zijn vermaal je deze stukken tot moes of most die je dan uitperst het sap van de rabarber doe je in een gistingsfles met waterslot , voeg daarbij per 5 liter sap 1 gram sulfiet en 2 a 3 gram pectozym en als laatste 4 gram gistvoedingszout (dit kan verkrijgen in een drogisterij of in een wijn depot bestellen zoals BMS wijndepot in kuurne ) als je dat er allemaal bijgedaan hebt rest er nog een ding neem gewoon kristalisee suiker op 5 liter sap doe je daar 1 kgr suiker bij max voor wie nogal aan de zoete kant us min 750 gram suiker voor middel of drooge wijn , laat dit uitgisten na een 2 tal maanden evel alles een eerste keer over en giet het bezinksel weg laat de wijn verder gisten en om de 4 weken kan je even proeven wanneer je vind dat de smaak eerlijk goed is naar jouw keuze stop dan de gisting met per 5 lite 2 gram sulfiet toe te voegen en nog een paar dagen laten staan voor je gaat bottelen in flessen vergewis je ervan dat hij helder is zoniet raad ik aan van de wijn te filteren er bestaan goedkope filters met handpomp indien je de gisting niet stopt en hem juist voor hij helemaal is uitgegist op flessen trekt zorg dan voor speciale kurken zoals bij champagne en sterke flessen omdat hij dan verder kichtjes gist in de fles en je zodoende soort schuimwijn produceert die zeer lekker is , kurk stop mag er dus niet afvliegen beveiligen zoals bij champagne , dit alles gaat ook zo bij verschilende fruitsoorten zoals appelen pruimen kweeperen en zelfs druiven , ik heb al van vele vrienden komplimenten gehad dat ze mijn wijn zeker die van appelen en wat ik hierboven vernoemde zeer lekker en goed vonden , maar het blijft een hobby ondanks de aanvragen om er te maken voor hun veel genot voor hen die het willen proberen julien vb