banner
Meer over Prei

Prei


2x2 TIP
Omdat prei fors slinkt tijdens de bereiding, moet je rekenen op 400 tot 500 gram per persoon om 200 gram op het bord over te houden.

Beschrijving prei

Prei is een aromatische, pittige groente met lange witte stelen en groen schutblad. Prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. En dat ruik je! Noord-Brabant en Limburg zijn de belangrijkste teeltgebieden in Nederland. Prei wordt het gehele jaar door aangevoerd. Er is winter-, herfst en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Deze preisoorten zijn minder lang houdbaar dan winterprei. De schacht van de prei wordt gebleekt: tijdens de groei worden de voren steeds met aarde aangevuld.

Wat kan ik met prei?

 - rauw in salades
- in dunne ringen met appel, gekookt ei, rozijnen en een kwarkdressing
- roerbakken met doperwtjes en taugé, lekker met pinda’s
- in pastagerechten en op pizza
- roerbakken met champignons
- in hartige taart van bladerdeeg, plakjes ham en kaas
(quiche)
- gegratineerd met een romige kaassaus
- in soep met kikkererwten

 Waar let ik op bij het kopen van prei?

Prei moet stevig zijn met frisgroene bladeren, zonder beschadigde plekken.

Hoe bewaar ik  prei?

Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) bewaren. Rauwe prei ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.

 Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van prei?

Snij het voetje eraf. Haal ook het allerlaatste taaie deel van het groen en de eventuele buitenste, vergeelde delen weg. Het is niet zo dat je alleen het witte deel gebruikt. Juist in het groene blad zitten de meeste vitaminen en mineralen. Maar naast gezonde zaken kan in prei ook veel zand zitten. Dat haal je er op deze manier uit: snij de prei van onderaf in de volle lengte doormidden. Spoel de helften schoon onder stromend water en vouw de bladeren hierbij uiteen. Laat de groente uitlekken in een vergiet en snij het in grote of kleine stukken.

Bereidingstijden prei

Koken: 10 -13 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten.
Magnetron: 4 – 6 minuten
Smoren: 15 – 18 minuten
Stomen: 15- 20 minuten

 Verkrijgbaarheid prei

Nederlandse prei is het hele jaar verkrijgbaar.

Wat zit er in prei (voedingswaarden per 100 gram rauwe prei)

Kcal: 29
Vitamine C: 7 mg
Natrium: 2 mg
Kalium: 231 mg!
Fosfor: 32 mg!
IJzer: 0,4 mg