banner
Meer over Portobello

Portobello


2x2 TIP
Een portobello kun je meetellen als de helft van je dagelijkse portie groenten. Dat tikt dus al lekker aan!

Beschrijving portobello

Een portobello is niets anders dan een uit de kluit gewassen kastanjechampignon met een doorsnede tot wel 12 cm. Deze variant van de kastanjechampignon is vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. Daar is de portobello populair op de barbecue. In Nederland hebben een aantal telers zich gespecialiseerd in deze paddenstoel. Door zijn forse afmeting is de portobello heel geschikt om te vullen, bijvoorbeeld met kaas of ei. Lekker bijvoorbeeld voor vegetariërs of wanneer je een dagje geen vlees wilt eten. Deze grote, vlezige champignon kan ook in zijn geheel of in plakjes worden gebakken of gegrilleerd.

Wat kan ik met portobello

  • op de barbecue 
  • vullen met kaas of ei
  • bij vleesgerechten
  • in pastasaus met room

Waar let ik op bij het kopen van portobello?

Portobello’s moeten mooi bruin, stevig en vers gekocht worden.

Bewaren van portobello

Je kunt portobello’s in de koelkast bewaren. Daar zijn ze 5 tot 7 dagen houdbaar. Bewaar ze niet bij sterk ruikende groenten zoals prei en ui. Paddenstoelen nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Bewaar deze paddenstoelen liever ook niet in de buurt van fruit of citrus. Ook daarbij zullen paddenstoelen sneller verouderen.

Schoonmaken en bereiden van portobello

Om de smaak te behouden, kun je ze beter niet met water wassen. In plaats daarvan veeg je met een vochtig keukenpapiertje of borsteltje de hoed schoon. De onderkant van het steeltje snij je er voor de bereiding af en gooi je weg.

Verkrijgbaarheid portobello

Portobello’s zijn jaarrond beschikbaar.