banner
Meer over Perzik


perzik

Perzik


2x2 TIP
Een perzik weegt al snel 100 gram en telt dus mee als een portie fruit.

Beschrijving perzik

De perzik is, net als de pruim en de kers, een steenvrucht. Het zoete, zachte vruchtvlees bevat een harde pit. Het zachte aaibare schilletje is eetbaar, maar niet iedereen vindt dat even aantrekkelijk. De perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. Omdat een nectarine geen pluizige schil heeft, krijgt deze steeds vaker de voorkeur van de Nederlandse consument. De verschillende rassen van perziken hebben verschillende kleuren vruchtvlees: zo is er wit, geel en rood. 

Wat kan ik met perzik?

  • als vulling van flensjes 
  • in rijstgerechten met kerrie 
  • in kwark of yoghurt
  • pureren als saus
  • zo uit de hand
  • in compote of mousse
  • in milkshakes
  • stoven met kip
  • in zomerse salades met b.v. pasta of zomerfruit
  • in taart of gebak

Waar let ik op bij het kopen van perzik?

Koop perziken die lekker ruiken en een gave schil hebben. Een perzik moet, ook al is hij nog niet helemaal rijp, lekker fruitig ruiken.

Hoe bewaar ik perzik?

Bewaar de vruchten op een koele plaats (12-15C),, ze blijven dan tot 3 dagen goed. In de koelkast kun je ze ongeveer 1 week bewaren, maar dat gaat wel ten koste van de smaak en aroma.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van perzik

Perziken kun je met schil en al opeten, net als een appel. Maar er zijn ook mensen die liever eerst de schil verwijderen. De schil is er met een mesje af te trekken. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien.

Wanneer is perzik verkrijgbaar?

Perziken zijn er het hele jaar, met de grootste aanvoer van mei tot september. Perzik is ook in blik en pot verkrijgbaar.

Wat zit er in perzik (Voedingswaarden per 100 gram)?

Kcal: 41
Vitamine C: 7 mg
Kalium: 178 mg!
Calcium: 4 mg
Fosfor: 22 mg