banner
Meer over Pepers

Pepers


2x2 TIP
Van pepers eet je geen bergen. Maar als je groentegerechten pittig op smaak maakt met pepers worden ze wel extra lekker. En dat is goed voor je 2x2!!

Beschrijving pepers

Pepers (ook wel Spaanse pepers of chilipepers genoemd) zijn familie van de paprika. Het zijn pikante smaakmakers, die niet alleen scherp smaken maar ook zorgen voor een lekker aroma aan gerechten. De scherpte komt door het stofje capsaïcine dat vooral in de zaadjes maar ook in het vruchtvlees zit. De hoeveelheid capsaïcine verschilt per pepersoort, maar over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper en hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.. Er zijn veel verschillende soorten pepers te koop. De meeste bekende zijn de rode en groene Spaanse pepers. Deze lange slanke pepers zijn ongeveer 5-6 cm lang. De rode is iets zoeter van smaak dan de groene. De Madam Jeanette ziet er uit als een minipaprikaatje en is behoorlijk pittig.  De peper met de meeste pit is echter de rawits, dit slanke pepertje van ca 2-3 cm is er in rood en groen. 

Wat kan ik met pepers?

  • in reepjes gesneden meebakken of stoven in gerechten die pittig gekruid moeten zijn.
  • door de nasi of bami
  • in Indiase curry’s
  • in Indonesische stoofschotels,
  • bij Mexicaanse gerechten zoals wraps en chili con carne
  • in Thaise gerechten zoals de pittige kokossoep
  • fijngesneden in pittige salsa’s

Waar let ik op bij het kopen van pepers?

Verse pepers moeten een mooie frisse kleur hebben en niet gerimpeld zijn.

Hoe bewaar ik pepers?

Verse pepers zijn op een koele plek (ca. 12-15 C) nog 2-4 dagen goed houdbaar. Gedroogde pepers kun je maandenlang bewaren.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van pepers?

Was de pepers, verwijder het steeltje. Als je de peper eerst in de lengte opensnijdt en de zaadjes verwijderd, ben je een groot gedeelte van de scherpte kwijt. Let op met het snijden van pepers. De capsaïcine lost niet in water op en blijft op je handen zitten. Capsaïcine irriteert de ogen en slijmvliezen! Gebruik van handschoenen en een open keukenraampje bij het koken met pepers is  daarom aan te raden! 

Wanneer zijn pepers verktijgbaar?

Pepers zijn er het hele jaar door. Van juni tot en met oktober komen de pepers uit eigen land.

Bereidingstijden pepers

Bakken: 3-4 minuten

Wat zit er in pepers (Voedingswaarden per 100 gram)?

Rode peper
Kcal: 40
Vitamine C: 144!
Bètacaroteen: 534 ug
Kalium: 322 mg: