banner
Meer over Paprika

Paprika


2x2 TIP
Wordt het een kleurige maal vandaag? Reken dan op 2 paprika’s per persoon om 200 gram op het bord te krijgen.

Beschrijving paprika

Paprika’s zijn er in allerlei kleuren, vormen, smaken en sinds kort ook maten en behoort tot de vruchtgroenten net als de tomaat, komkommer en de aubergine. De paprika vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika, maar komt tegenwoordig in de hoogste kwaliteit uit Nederlandse kassen. De grote hoeveelheid vitamine C en de lekkere frisse smaak zijn goede redenen om veel met deze vruchtgroente te doen. En... nieuw  van Nederlandse bodem: ze zijn er nu ook in speciale kleine maatjes met een extra zoete smaak als verantwoorde (kinder)snack!

Wat kan ik met paprika?

  • vullen met gehakt of rijst en in de oven bakken
  • in salades, leuk in diverse kleuren!
  • roosteren in de oven tot het vel zwart ziet, afdekken met plastic folie en vel verwijderen
  • stukken aan spiesjes op de barbecue
  • reepjes op een boterham met kaas of ham
  • in roerbakgerechten
  • in stoofschotels met vlees
  • op pizza
  • reepjes in soepen
  • smoren met b.v. courgette en tomaat voor pasta saus
  • in hartige taarten
  • in wraps met b.v. bonen en tomaten

Waar let ik op bij het kopen van paprika?

Paprika’s moeten stevig en glad aanvoelen. Let op kleine beschadigingen, die worden snel groter!

Hoe bewaar ik paprika?

Vruchtgroenten bewaar je het beste op een koele plek (ca. 12-15C), maar liefst niet in de koelkast. Vruchtgroenten wil namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijven paprika’s tot een week mooi.

Gare paprika (rauwe ca. 1 minuut blancheren) kun je ook in de diepvries bewaren. Bij minimaal -18C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 3 maanden goed.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van paprika?

Eerst wassen en daarna halveren. Verwijder hierbij de zaadlijsten met de zaadjes en ook de steelaanzet. In sommige gevallen laat je de steelaanzet zitten voor de sier. Bijvoorbeeld bij halveren of als je de ‘deksel’ terugzet op een gevulde paprika.

Bereidingstijden paprika:

Koken: 5-9 minuten
Roerbakken: 5-7 minuten
Magnetron: 1,5-3 minuten
Grillen: 3-5 minuten
Smoren: 10-15 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

     

Wanneer is paprika verkrijgbaar?

Nederlandse paprika's zijn van april tot en met oktober verkrijgbaar.
Van  januari tot en met maart en in november en december is de Nederlandse paprika beperkt verkrijgbaar.
De paprika is het gehele jaar verkrijgbaar in glas en blik.

Wat zit er in paprika (Voedingswaarden per 100 gram)?

Kcal: groen rauw 16 en gekookt 17, rood rauw 28, rood gekookt 28
Vitamine C: groen rauw 71 mg, groen gekookt 70 mg; rood rauw 150 mg, rood gekookt 119 mg
IJzer: groen rauw 0,3, groen gekookt 0,5, rood rauw en gekookt 0,4

personphoto
Van: Leon Bosten om 01/07/2012 - 04:40
ik ben het zelf hetkweken voor de eerste keer en dit gaat tot nog toe goed