banner
Meer over Papaja


papaja

Papaja


2x2 TIP
Eet je een hele papaja? Dan heb je je portie fruit voor die dag al binnen! De meeste mensen verwerken papaja echter in een zomerse fruitsalade. Ook zo telt deze vrucht natuurlijk mee voor je 2x2.

Beschrijving papaja

De papaja is een echte tropische vrucht die vooral groeit in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika. Als je niet eerder een verse papaja gegeten hebt, ken je de smaak waarschijnlijk toch wel: de vrucht zit vaak in ingeblikt tropisch fruit. Papaja’s hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet en hebben qua smaak wat weg van een meloen. En ze ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd.

De ronde tot ovaalvormige vrucht is zo’n 15 tot 20 cm lang en heeft een gladde groenachtig- gele tot gele schil. Als je de vrucht halveert zie je binnenin een verzameling aan zwart tot donkerbruine zaadjes met daaromheen het boterzachte, geel-oranje vruchtvlees.

De zaadjes kun je drogen en als ‘peper’ gebruiken in gerechten.

Wat kan ik met papaja

  • Verwerken in een fruitsalade.
  • In stukken snijden, in ovenschaal leggen, bestrooien met suiker en ca. 15 minuten grillen. Lekker met ijs.
  • Salsa van maken. Lekker op een gegrilde hamburger.
  • Gepureerd in een smoothie.
  • Gecombineerd met ham als voorgerecht.
  • In een Thaise salade met garnalen, knoflook en oosterse dressing.
  • Verwerken in chutney
  • De helften vullen met b.v. groenten en bakken in de oven

Waar let ik op bij het kopen van papaja?

Kies voor een exemplaar met een zo gaaf mogelijke schil. Ze kneuzen heel makkelijk, koop geen vruchten met verschrompelde of beschadigde schil.

Een rijpe papaja is te herkennen aan een groen-geel-roodgevlekte (kleur kan per variëteit verschillen) schil die bij lichte vingerdruk enigszins meegeeft en lekker ruikt.

 

Hoe bewaar ik papaja?

Bewaar papaja’s liever niet in de koelkast. Dit verstoort het rijpingsproces. Onrijpe vruchten rijpen na bij kamertemperatuur. Als je een rijpe papaja hebt, kun je hem op een koele plaats (ca. 12 graden) nog een paar dagen bewaren.   

Stukjes papaja kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.

Waar let ik p bij het schoonmaken en bereiden van papaja?

Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadje. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees gemakkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap. Dat maakt de smaak van de papaja nog uitgesprokener.

Let op: in recepten met gelatine gaat papaja de werking van gelatine tegen waardoor de gelatine niet stijf wordt. Dit kun je voorkomen door de papaja eerst even kort te koken (blancheren).

Wanneer is papaja verkrijgbaar?

Papaja’s worden het hele jaar aangevoerd.

Wat zit er in papaja (Voedingswaarden per 100 gram)?

Kcal: 33
Koolhydraten: 8,0 g
Vezel: 0,6 g
Calcium: 20 mg
IJzer: 0,4 mg
Vitamine C: 46 mg!