banner
Meer over Mango


mango

Mango


2x2 TIP
Een halve mango weegt 175 gram en telt dus al bijna voor 2 porites fruit. Met recht een stevige bijdrage aan je dagelijkse 2x2.

Beschrijving mango

De mango is oorspronkelijk afkomstig uit India en is één van de oudste bekende vruchten. Nog steeds is dit land de grootste producent van mango’s maar vrijwel de gehele oogst wordt in het land zelf geconsumeerd. Gelukkig worden mango’s verbouwd in bijna alle (sub)tropische landen, zodat er ook nog wat van dit heerlijk fruit voor ons overblijft. De groengele bloemen worden vooral in India gebruikt voor ceremoniën en godsdiensten. Men beweert dat Boeddha al slapende onder mangoboom zijn wijsheid heeft opgedaan.

Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s, die in smaak en afmetingen zeer uiteenlopen.  Ze zijn er in groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De (oneetbare) steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

Wat kan ik met mango?

- op brood met kipfilet
- in een vruchtensalade met b.v. ananas, sinaasappel, banaan en geraspte kokos
- als voorgerecht met rauwe ham
- in een salade met ijsbergsla en garnalen
- in tropische rijstgerechten
- in milkshakes, smoothies en longdrinks
- in gebak
- onrijpe of gedroogde mango wordt gebruikt voor het maken van mangochutney
- in sorbet of ijs

Waar let ik op bij het kopen van mango?

Een rijpe mango ruikt lekker en geeft bij lichte vingerdruk mee. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht. Maar de schil mag geen zwarte vlekken hebben.

Hoe bewaar ik mango?

Bij kamertemperatuur kunnen mango’s goed narijpen. Bewaar mango’s dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango enkele dagen koel bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt gemakkelijk andere geuren op. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je mango stukjes in de diepvries, bij minimaal -18 C, tot 12 maanden bewaren.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van mango?

Schil de mango voor gebruik en snij het vruchtvlees van de grote pit af.

Wanneer is mango verkrijgbaar?

Mango’s zijn er het hele jaar door.

Wat zit er in mango (Voedingswaarden per 100 gram)?

Kcal: 66
Vitamine C: 23 mg
Foliumzuur: 14 ug
Natrium: 1 mg
Kalium: 143 mg
Calcium: 14 mg
Fosfor: 12 mg

personphoto
Van: Herman Degenhart om 09/04/2011 - 02:36
Zijn alle mango's min of meer gelijk of verschillen ze onderling veel. Ik vraag dit omdat er sinds kort veel publiciteit is over de Afrikaanse mango uit Kameroen.