banner
Meer over Maïs


mais

Maïs


2x2 TIP
Een maiskolf weegt al snel 175 gram. Zo knabbel je wel heel snel je 2 ons groenten bij elkaar!

Beschrijving maïs:

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels, als groente. In Nederland is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat je langs de weg ziet staan, is dan ook meestal snijmaïs, een zetmeelrijk veevoer dat vooral wordt gebruikt in de rundveehouderij. Maar sinds een aantal jaren is men er in geslaagd om ook suikermaïs in Nederland te telen. In Amerika is maïs al langer populair, maar ook in ons land wint deze relatief nieuwe groente aan populariteit. De laatste jaren is in Nederland de consumptie van suikermaïs verdubbeld.

Een maiskolf weegt  ongeveer  225 gram. Dit kan oplopen tot 350 gram midden in de zomer.

In Nederland wordt al 30 jaar suikermais geteeld, het verschil tussen suikermais en koeienmais is dat de suikers niet omgezet worden in zetmeel, daarom smaakt suikermais zo heerlijk zoet.

Suikermais staat volop in de belangstelling en  wordt steeds meer gegeten. Naast de welbekende gele kleur bestaat er ook suikermais, die wit van kleur is! in Amerika is de wit-gele mais erg populair, in Nederland is de zg bi-colour bijna niet verkrijgbaar.

Wat kan ik met maïs?

  • maïskorrels combineren met peultjes, doperwtjes of wortel 
  • maïskorrels in een omelet
  • een gekookte maïskolf bestrijken met olie en 5 min op de barbecue roosteren
  • salade van ijsbergsla, maïskorrels, tomaat en blokjes kaas
  • taco vullen met pittig gekruid gehakt, maïs en salsa
  • een maïskolf serveren met gezouten boter, kruidenboter of knoflookolie
  • maïskorrels toevoegen aan een roerbakgerecht

Waar let ik op bij het kopen van maïs?

Het belangrijkste is dat de korrels niet uitgedroogd mogen zijn. Dit geeft aan dat de mais oud is en niet meer zo lekker zoet smaakt. De kleur van de mais moet mooi heldergeel  zijn, na het koken wordt dit donkergeel.

Koop kolven met mooie gele korrels. Zijn de kolven bedekt met bladeren, trek ze dan voorzichtig iets opzij om de kleur van de korrels te checken.

Hoe bewaar ik maïs?

Maïs is verpakt in folie ca. 3 dagen houdbaar in de koelkast. Gare maïskorrels zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries houdbaar, bij minimaal -18C. Blancheer de rauwe kolven ca. 12 minuten voor het invriezen.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van maïs?

Verwijder de schutbladeren en de witte draden van de maïskolf en snij de beide uiteinden af. Was de kolven. Voeg geen zout toe, want dat maakt de korrels hard.

Zodra het water kookt, moeten de maiskolven 5-7 minuten koken. Als de kleur donkergeel is, is de mais gaar. Mais die 20-30 minuten gekookt heeft, is taai en niet lekker. Als de kleur donkergeel is, is de mais gaar.

Wanneer is maïs verkrijgbaar?

Verse suikermais is jaarrond verkrijgbaar. De mais wordt geïmporteerd uit Senegal, Marokko en Amerika. Vanaf Juli komt de mais uit Nederland. De Nederlandse oogst eindigt half oktober.

De oogst van de verse, hoogkwalitatieve, Nederlandse buitenteelt begint in augustus en gaat door tot in oktober. Mais is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel in blik of pot.

Bereidingstijden maïs:

Koken: 5-7 minuten
Magnetron: 2-3 minuten
Grillen: 20-30 minuten
Smoren: 10-15 minuten
Stomen: ca. 25 minuten 

Wat zit er in van maïs (Voedingswaarden per 100 gram gekookte mais)?

Kcal:  74
Natrium: 1 mg
Kalium: 250 mg!
Calcium: 11 mg
Fosfor: 100 mg