banner
Meer over Linzen


linzen

Linzen


2x2 TIP
Neem voor een salade 50 g gedroogde linzen per persoon. Als je dit combineert met andere groenten zoals spinazie, paprika of ui zit je snel aan je dagelijkse hoeveelheid groente voor je 2x2.

Beschrijving linzen

Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn.

Wat kan ik met linzen?

  • koken en serveren met varkensvlees of wild
  • koken en laten afkoelen en serveren als salade met b.v. verse kruiden, gegrilde paprika en ansjovis of geitenkaas
  • warm serveren gemengd met verse spinazie en een yoghurtdressing
  • serveren als stevige maaltijdsoep
  • mengen met Indiase kruiden (garam massala, koriander, kurkema) voor het traditionele gerecht dahl

Waar let ik op bij het kopen van linzen?

Koop verpakkingen die heel zijn en let op de uiterste  houdbaarheidsdatum.

Hoe bewaar ik linzen?

Op een droge plek zijn gedroogde linzen lang houdbaar (ca. 1 jaar). Gare linzen kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) bewaren.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van linzen?

Sommige linzen hoeven niet geweekt te worden, andere juist wel (zoals andere gedroogde peulvruchten), kijk goed op de verpakking!

Wanneer zijn linzen verkrijgbaar?

Linzen zijn het hele jaar door, ook in blik verkrijgbaar.

Bereidingstijden van linzen

Koken: 30-45 minuten tot 60 minuten (gele, bruine en groene linzen) of 15-20 minuten (rode linzen)

Voedingswaarden linzen (per 100 gram gekookte linzen)

Kcal: 99

Eiwit: 8,8 gram

Vitamine C: 0 mg

Zink: 1,4 mg

Vezels: 5,3 gram!