banner
Meer over Lamsoren


lamsoren

Lamsoren


2x2 TIP
Reken voor een portie lamsoor 125 gram per persoon. En daarmee heb je dan al de helft binnen van de hoeveelheid groenten die je op een dag nodig hebt.

Beschrijving lamsoor

Lamsoor behoort tot de zeegroenten. Dat betekent dat het zout water nodig heeft om in leven te blijven. Het groeit daarom op zilte bodem bijvoorbeeld in kuststreken. In Nederland komen lamsoren uit Zeeland. Daar werd deze verfijnde groente lange tijd alleen in het wild geplukt. Tegenwoordig wordt het ook geteeld. Lamsoren zijn lange groene bladeren – soms een beetje grijzig- die de vorm hebben van een lamsoor. Ze smaken ziltig en passen daarom heel goed bij visgerechten. Lamsoor wordt ook wel zeeaster of zulte genoemd.

Wat kan ik met lamsoor?

  • smoren met ui in boter
  • kort koken zonder zout
  • combineren met gegrilde zalm of gebakken coquilles
  • serveren als salade bij oesters of mosselen
  • lekker bij gebakken lamsvlees

Waar let ik op bij het kopen van lamsoor?

De bladeren moeten er fris en niet verlept uitzien

Bewaren van lamsoor

Bewaar lamsoor in de groentenla van de koelkast. Ze zijn 3-4 dagen te bewaren.

Schoonmaken en bereiden van lamsoor

Was de lamsoor heel kort, ze kunnen slecht tegen het ‘zoete’ kraanwater. Ze zijn immers zoutwater gewend. Bereid de groenten zonder zout omdat de groenten van zichzelf al zout is.

Verkrijgbaarheid lamsoor

In het voorjaar en het begin van de zomer.

Bereidingstijden lamsoor

Koken: 4-5 minuten
Smoren: ca. 5 minuten

Voedingswaarden lamsoor (per 100 gram)

Kcal: 21
Calcium: 40 mg
IJzer: 3,3 mg
Natrium: 1000 mg!

personphoto
Van: Ruud Van De Staaij om 16/04/2011 - 10:28
Leuke groente maar niet makkelijk te verkrijgen.