banner
Meer over Koolraap


koolraap

Koolraap


2x2 TIP
Reken op 250 gram koolraap per persoon om zo je portie groente binnen te krijgen. Koolraap is een mooie Hollandse klassieker, goed voor je 2x2!

Beschrijving koolraap:

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond.. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap , maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten, saucijzen, rookworst, ham en lamsvlees. Het is net zoals diverse andere koolsoorten, rijk aan vitamine.

Wat kan ik met koolraap?

  • in blokjes koken met spekjes en ui
  • pureren met een klontje boter, room en/of geraspte kaas
  • in stamppot met rauwe andijvie
  • gekookt met mosterd-, kerrie- of kaassaus
  • gekookt met een beetje kaneel en suiker
  • stoven in room, citroensap en Italiaanse kruiden
  • in soepen

Waar let ik op bij het kopen van koolraap?

Koolraap moet hard en droog zijn en de knol mag geen beschadigde plekken hebben.

Hoe bewaar ik koolraap?

Op een koele plaats, bij ca. 12-15C, is koolraap enkele weken (tot wel een maand) houdbaar. Aangesneden knollen zijn verpakt in vershoudfolie nog enkele dagen in de koelkast houdbaar. Gare koolraap (rauwe eerst 2-4 minuten blancheren) kun je in een god gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van koolraap?

Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in blokjes. Verse koolraap kook je in weinig water in 20 minuten gaar. Giet de groente daarna af en breng haar op smaak met nootmuskaat of met een klein schepje suiker en een klontje boter.

Wanneer is koolraap verkrijgbaar?

Koolraap is er van oktober tot en met maart.

 Bereidingstijden koolraap:

Koken: 15-20 minuten
Magnetron: 7-9 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 20-25 minuten

 Wat zit er gemiddeld in koolraap (Voedingswaarden, per 100 gram)

Kcal: 13
Vitamine C: rauw 35 mg, gekookt 25 mg
Calcium: 80 mg

personphoto
Van: Cees Corbijn om 04/07/2012 - 11:08
Kook eert een theelepel venkelzaad in 100 cc melk (kortkoken voor smaakafgifte). Voeg gezeefde melk toe aan een puree van koolraap (klaarmaken als aardappelpuree). Probeer ook eens met 2-3 gekneusde cardemon peulen in plaats van venkelzaad.