banner
Meer over Kervel

Kervel


2x2 TIP
Alle kleine beetjes helpen. Dus ook een handje kervel telt mee voor je 2x2!

Beschrijving kervel

Kervel is een kruid dat verwant is aan peterselie en koriander. Het ultieme gerecht met kervel is de kervelsoep, want daarin komt de aparte licht zoete anijsachtige smaak van kervel het best tot zijn recht. De fijne jonge groene blaadjes zijn heel aromatisch. Kervel wordt meestal geoogst van 1-jarige planten omdat de jonge blaadjes het lekkerste zijn. Er bestaat ook Roomse kervel, een meerjarige plant waarvan ook de jonge blaadjes het lekkerste smaken.

Wat kan ik met kervel?

  • fijngeknipt in een sterke runderbouillon als kervelsoep
  • toevoegen aan tomaten- of courgettesoep
  • fijngeknipt lekker over gekookte worteltjes
  • fijngeknipt in vissauzen
  • samen met andere kruiden (bieslook, peterselie) in kruidenboter
  • in saladedressings en vinaigrette
  • door een komkommersalade
  • in een omelet of roerei

Waar let ik op bij het kopen van kervel?

Kies frisgroene blaadjes die niet verlept zijn.

Hoe bewaar ik kervel?

Verse kervel kun je koel, in een plastic zak of een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Eventueel invriezen is mogelijk maar dan moet je de kervel wel direct na ontdooien gebruiken, anders gaat het aroma verloren. In een goed gesloten plastic zak is kervel tot 12 maanden houdbaar in de diepvries, bij minimaal -18C. Van een potje kervel in de vensterbank of op het balkon kun je lang plezier hebben. Wel voldoende water geven!

 Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van kervel?

Was verse kervel voor gebruik. Het delicate aroma van kervel verdwijnt snel als je het gebruikt. Knip kervel daarom altijd vlak voor gebruik en voeg het op het laatste moment toe.

Wanneer is kervel verkrijgbaar?

Het hele jaar door te koop, zelf vers te oogsten in de zomer.
Hollandse kervel is verkrijgbaar van mei tot oktober.

Wat zit er in kervel (per 100 gram)?

Kcal: vers 80, gedroogd 303
Vitamine C: vers 35 mg,gedroogd 0 mg