banner
Meer over Kapucijners


kapucijners

Kapucijners


2x2 TIP
Voor 2 ons kapucijners heb je zo’n 500 tot 700 gram verse peulen nodig. Een potje of blik kun je altijd op voorraad hebben. Handig voor je 2x2!

Beschrijving kapucijners

Kapucijners met spek: kan het Hollandser? Verse kapucijners worden onrijp geoogst waardoor ze een zoetige smaak hebben. De suikers in de zaden zijn dan namelijk nog niet omgezet in zetmeel. Daardoor komt de voedingswaarde van kapucijners overeen met die van groente. De peul van kapucijners herken je aan de blauwpaarse kleur, de zaden in de peul zien eruit als bruin-groene erwten.

Wat kan ik met kapucijners

  • In een maaltijdsalade met rijst, komkommer, tomaat, sla, ui en dressing.
  • In een vegetarische schotel met ui, knoflook, wortel, broccoli en paprika.
  • Als bijgerecht met spekjes en rozijnen of gesmoorde ui.
  • In een maaltijdsoep.
  • Gekookt en op smaak gebracht met bonenkruid.
  • Captains diner (kapucijners met spek, ui, mosterd en tafelzuur).

Waar let ik op bij het kopen van kapucijners?

Als je verse peulen van kapucijners koop: kies gave en bolronde peulen.

Let bij gedroogde kapucijners en pot en blik op de houdbaarheidsdatum.

Bewaren van kapucijners

In een open plastic zak zijn verse kapucijners 4 dagen in de koelkast houdbaar. Op een koele plaats van zo’n 12 – 14 graden zijn ze circa 2 dagen houdbaar. Je kunt kapucijners ook in de diepvries bewaren. Bij minimaal -18C zijn gare kapucijners  in een goed gesloten plastic bakje of bakje tot 12 maanden te bewaren; verse kapucijners moeten ca. 4 minuten geblancheerd worden voor het invriezen.

Gedroogde kapucijners zijn ongeveer een jaar te bewaren op een koele en donkere plaats.

Bewaar kapucijners in glas bij voorkeur op een donkere plek. Onder invloed van daglicht kleuren ze zwart. Nadat de pot of het blik geopend is, blijven kapucijners in de koelkast nog een paar dagen goed.

Schoonmaken en bereiden van kapucijners

Eet kapucijners niet rauw. Er komt van nature een giftige stof in voor die door koken onwerkzaam wordt.

Haal verse erwten uit de peul en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Voor 200 g gekookte kapucijners heb je zo’n 500 tot 700 g peulen nodig.

Laat gedroogde kapucijners eerst gedurende 8 – 12 uur weken in ruim water. Kook ze vervolgens 1 – 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de kapucijners: hoe ouder de kapucijners, hoe langer de benodigde weektijd.

Kapucijners in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen.

Verkrijgbaarheid kapucijners

Verse peulen met kapucijners zijn alleen in juni en juli verkrijgbaar.

Gedroogde kapucijners en kapucijners in blik of glas zijn het hele jaar te koop, maar worden vooral gegeten in de winter.

Voedingswaarden kapucijners

Kapucijners gedroogd (per 100 gram):

Kcal: 305
Eiwit: 20 g
Koolhydraten: 43 g
Vezel: 19,9!
Kalium: 1000 mg
Calcium: 80 mg
Fosfor: 400 mg
Magnesium: 106 mg
IJzer: 5 g!
Zink: 3 g
Vitamine B1: 0,8 mg

Kapucijners gekookt (per 100 gram):

Kcal: 305
Eiwit: 8 g
Koolhydraten: 17,2 g
Vezel: 8 g!
Kalium: 400 mg
Calcium: 36 mg
Fosfor: 160 mg
Magnesium: 43 mg
IJzer: 2 g!
Zink: 1,2 g
Vitamine B1: 0,32 mg

Kapucijners blik/glas (per 100 gram):

Kcal: 305
Eiwit: 6,9 g
Koolhydraten: 13,7 g
Vezel: 6,6 g!
Kalium: 223 mg
Calcium: 35 mg
Fosfor: 120 mg
Magnesium: 23 mg
IJzer: 1 g!
Zink: 0,72 g
Vitamine B1: 0,09 mg

personphoto
Van: Rdh Heijmans om 10/02/2012 - 15:02
De energie klopt niet, in de drie gevallen worden 350 Kcal gemeld, maar er zijn wel grote verschillen bij het eiwit en de koolhydraten.