banner
Meer over IJsbergsla


ijsbergsla

IJsbergsla


2x2 TIP
Een schaaltje sla bij de broodmaaltijd weegt krap 50 gram. Eet er ook nog een tomaatje bij en je hebt de helft binnen van je dagelijkse portie groenten. Lekker fris, makkelijk… en lekker!

Beschrijving IJsbergsla

IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar.

Wat kan ik met ijsbergsla?

  • op een sandwich
  • in een salade met b.v. perzik en peer
  • in een salade met b.v. meloen en garnalen
  • in een stamppot: door aardappelpuree met blokjes kaas
  • als onderdeel van de vulling in een Mexicaanse tortilla
  • als voorafje: huzaren- of tonijnsalade rollen in grote bladeren ijsbergsla
  • als bijgerecht gestoomd of gesmoord (evt. met andere groenten)

Waar let ik op bij het kopen van ijsbergsla?

Let er op dat de bladeren frisgroen zijn en de stronk wit. Als de stronk al bruin begint te worden, is de sla niet vers meer.
Sommige ijsbergslasoorten bevatten een melkachtige vloeistof. Dit soort ervoor dat de sla iets bitter smaakt en je kunt dit gewoon eten.

Hoe bewaar ik ijsbergsla?

Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je hem wel op een koele plek bewaart (12-15C).

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van ijsbergsla?

Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los.

Bereidingstijden ijsbergsla

Koken: 3 - 5 minuten
Roerbakken: 2-3 minuten
Magnetron: 2- 3 minuten
Grillen: 3-5 minuten
Smoren: ca. 6 minuten
Stomen: ca. 6 minuten

Wanneer is er ijsbergsla?

IJsbergsla is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel. Nederlandse ijsbergsla is van mei tot en met oktober verkrijgbaar.Van januari tot en met april en in november en december is Nederlandse ijsbergsla beperkt verkrijgbaar.