banner
Meer over Frambozen

Frambozen


2X2 TIP
Een toetje met vers fruit is altijd een goed idee, maar met frambozen wordt het echt een toptoetje. Reken 100 gram per persoon voor 1 keer fruit. Als je het aanvult met aardbeien of ander zomerfruit, heb je in een klap je 2 keer fruit binnen!

Beschrijving frambozen

Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Net als bramen zijn ze opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig en zoet, stevig en egaal van kleur. Ze groeien volop in Nederland maar worden ook aangevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk. Frambozen zijn goed te mengen met ander zachtfruit en kunnen worden gepureerd voor handig bruikbare sauzen. Frambozensaus is lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. Maar natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe. Bij bepaalde warme gerechten, meestal bij vlees of wild, is frambozencompôte een heerlijke aanvulling. Frambozen zijn rijk aan vezels, en vezels heb je nodig voor een goede darmwerking.

Wat kan ik met frambozen?

  • serveren met ijs en evt. slagroom
  • pureren en als saus of dressing serveren
  • in salade met sla en blokjes kaas of noten
  • warm serveren met rijstepap
  • als vulling van een zoete omelet of pannenkoeken
  • frambozencompote bij vlees- en wildgerechten
  • als decoratie op taart of gebak
  • in jam

Waar let ik op bij het kopen van frambozen?

Koop frambozen die er vers, mooi en droog uitzien. Zomerfruit is kwetsbaar, dus wees er voorzichtig mee.

Hoe bewaar ik frambozen?

Je kunt frambozen het beste ongewassen op een koele plaats bewaren, zoals in de koelkast. Uitgespreid op een bord zijn ze daar 1 tot 2 dagen houdbaar.

Je kunt ze ook prima invriezen. Wil je frambozen invriezen, leg ze dan (niet boven op elkaar!) op een vel bakpapier, laat ze invriezen. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij - 18 C) kunnen de frambozen tot 12 maanden bewaard worden.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden?

Het is niet noodzakelijk om frambozen voor consumptie te wassen. De beschadiging aan de vrucht is bij het wassen groot. Verwijder eventueel aanwezige blaadjes of steeltjes.

Wanneer zijn er frambozen?

Nederlandse frambozen zijn er van juni t/m oktober. In april en november is de Nederlandse framboos beperkt verkrijgbaar.
Van januari t/m april en in november en december worden ze ook geïmporteerd vanuit Mexico, Spanje en Portugal. 

Wat zit er in frambozen? (per 100 gram)

algemeen

vitaminen

mineralen/spoorelementen

Kcal 43
Eiwit 1 g
Koolhydraten 7 g
Vet 0 g
Verzadigd vet 0 g
Vezels 2,5 g
     

Retinol 0 mcg
Béta-caroteen 18 mcg
D  0 mcg
E 0,5 mg
B1 0,09 mg
B2 0,06 mg
B6 0,06 mg
Foliumzuur 33 mcg
B12 0 mcg
B3 0,3 mg
C 32 mg

Natrium spoor
Kalium 228 mg
Calcium 15 mg
Fosfor 25 mg
Magnesium 19 mg
IJzer 1,5 mg
Selenium 0 mcg
Zink 0,3 mgpersonphoto
Van: Barton Arnts om 25/04/2012 - 17:24
Geachte ..., Ik wil een zelfpluktuin openen met al aanwezig Frambozen. Graag zou ik promotiemateriaal mbt tot frambozen ontvangen. Bovenstaande informatie , is dit ook verkrijgbaar als folder of flyer. Ik zou jullie zeer dankbaar zijn. Groetjes, Barton Arnts

personphoto
Van: Manon Kievit om 21/06/2012 - 15:35
Medewerker GroentenFruit Bureau
Beste Barton, Wij hebben promotiemateriaal over zachtfruit en dus niet specifiek over frambozen. Bovenstaande informatie hebben we alleen digitaal. Ik kan u wat informatie toesturen als u mij uw gegevens mailt. Dit mag naar m.kievit@groentenfruitbureau.nl. Mvg, Manon Kievit