banner
Meer over Cranberry's


cranberrys

Cranberry's


2x2 TIP
Ook een portie cranberrycompote telt mee voor je portie 2 x 2! Reken 100 gram per persoon voor 1 portie fruit. Of maak eens een appel-cranberrycrumble: een toptoetje, dat lekker aantikt voor je 2x2!

Beschrijving cranberry's

Cranberry's komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze vooral op Terschelling, waar ze Veenbessen worden genoemd. Cranberry's zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Ze worden meestal niet rauw gegeten. De smaak is friszuur, soms wat wrang. De naam cranberry komt van Craneberry ofwel kraanvogel. Dit omdat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt.

Wat kan ik met cranberry's?

  • maak er compote van als vulling van flensjes
  • maak er compote/suas van voor bij vlees- en wildgerechten
  • halve peren (uit blik of pot) vullen met cranberrycompote
  • als vulling in gebak
  • in gelei of pudding
  • gedroogde cranberry’s in gebak of salades

Waar let ik op bij het kopen van cranberry's?

De bessen moeten mooi glanzend en stevig zijn. Kies de bessen die niet geplet zijn.

Hoe bewaar ik cranberry's?

Verse cranberries kun je 1 tot 2 dagen, uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Verpakt in een plastic zak zijn ze in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. Ze zijn goed als ze stevig aanvoelen en er glanzend uitzien. Ze zijn ook geschikt om in te vriezen. Bij minimaal -18C zijn ze (zowel gaar als rauw) tot 12 maanden houdbaar.

 

 Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van cranberry's?

Was de bessen voor gebruik en kook ze vervolgens met iets water en suiker tot de bessen kapot springen (kook ze daarom met een deksel op). De kooktijd is ca. 10 minuten.

Wanneer zijn er cranberry's?

Cranberry’s zijn te koop van september tot april. De meeste worden geïmporteerd uit Amerika. In het najaar zijn er ook cranberry’s van de waddeneilanden te krijgen.

Wat zit er gemiddeld in cranberry's? (per 100 gram verse cranberry's)

Kcal: 22
Vitamine C: 15 mg
Natrium: 1 mg
Kalium: 87 mg
Calcium: 15 mg
Fosfor:     10 mg
IJzer: 1 mg