banner
Meer over Chinese kool


chinese-kool

Chinese kool


2x2 TIP
Chinese kool slinkt erg bij de bereiding. Reken daarom minstens 350 gram kool om uiteindelijk 200 gram beetgare groente op je bord over te houden. Geniet van deze milde kool, die ook aantrekkelijk is voor kinderen !

Beschrijving van Chinese kool

Chinese kool komt, hoe kan het anders, van oorsprong uit het noorden van China. Maar tegenwoordig wordt de heerlijkste Chinese kool in Hollandse kassen geteeld. Kenmerkend van Chinese kool is dat deze bladgroente, net als paksoi, de uitgesproken koolsmaak mist. De groente bestaat uit een lichtgekleurde, langwerpige krop die zo groot is als een stevige kropsla of bladkool. Hoe dichter bij het midden van de krop, hoe malser de bladeren zijn. Er zijn twee typen: het granaattype, dat is een langwerpige kool met stugge bladeren en het zachtere Japanse type, en dat is een korte, brede kool. Chinese kool smaakt prima in Oosterse, maar ook in Europese gerechten. Door zijn knapperige en enigszins zoete smaak doet Chinese kool het ook vaak goed bij kinderen.

Wat kan ik met Chinese kool?

- roerbakken met ui en taugé
- verwerken in bami- of nasischotel
- verwerken rauw in een salade met hardgekookt ei en tomaat of sinaasappel en banaan
- kort roerbakken en toevoegen aan bouillon voor een heerlijke soep
- serveren met gesmolten oude kaas of brie
- smoren met andere groenten als bijgerecht
- stoven met ui

Waar let ik op bij het kopen van Chinese kool?

De bladeren moeten er licht en fris uitzien.

Hoe bewaar ik Chinese kool?

Chinese kool bewaar je gemakkelijk tot een week in een open plastic zak in de groentelade van uw koelkast. Een grote krop hoef je dus niet in één keer op te maken. Halveer de krop in de lengte en bewaar de rest in de koelkast, waarbij je de snijvlakken afdekt met huishoudfolie.

Gare Chinese kool (minimaal 2 minuten geblancheerd) kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bij minimaal -18 C in de diepvries bewaren.

 

 Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van Chinese kool?

Was de groente voor gebruik en snij het daarna in brede (voor het koken) of smalle (voor salade of roerbakken) repen. Laat de kool voor gebruik in salade goed uitlekken.

Bereidingstijden van Chinese kool

Koken: 7 - 9 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 4 - 7 minuten
Smoren: ca. 12 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Wanneer is Chinese kool verkrijgbaar?

Chinese Kool uit Nederland is in januari en februari en van mei tot en met december verkrijgbaar.
In maart en april is Chinese Kool uit Nederland beperkt verkrijgbaar. 
Chinese Kool is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Wat zit er in Chinese kool?

Kcal: rauw 15, gekookt 14
Vitamine C: rauw 36 mg, gekookt 10 mg
Natrium: rauw 7 mg, gekookt 10 mg
Kalium: rauw 210 mg, gekookt 250 mg
Calcium: rauw 40 mg, gekookt 125 mg
Fosfor:     rauw 30 mg, gekookt 25 mg