banner
Meer over Carambola


carambola

Carambola


2x2 TIP
Een fruitsalade verdient een ster als je er ook carambola in verwerkt. En je werkt meteen goed aan je 2x2!

Beschrijving carambola

Deze vrucht heet ook wel stervrucht, omdat plakjes carambola op een ster lijken. De carambola groeit aan een kleine sierlijke boom met fijne bladeren. De vrucht heeft sappig geel doorschijnend vruchtvlees met een enkel zwart eetbaar pitje. De smaak is fris zoetzuur. Carambola’s zijn onder andere afkomstig uit Maleisië, tropisch Afrika en Brazilië. De kleine groene carambola uit Brazilië kleurt lichtgroen wanneer hij rijp is en is iets zuurder van smaak dan de grotere, zoetere carambola uit Maleisië, die geelgroen wordt als hij rijp is.

Wat kan ik met carambola?

- in een vruchtensalade met mango, aardbeien en meloen
- in een bowl
- in een salade met sla, cherrytomaten en een honing-mosterddressing
- als garnering van schotels
- in een glas witte wijn of likeur
- in chutney, jam, compote
- in een frisse drank

Waar let ik op bij het kopen van carambola?

Een rijpe carambola heeft een diepgele, barnsteenachtige kleur. Onrijpe vruchten zijn groengeel. Narijpen doet de vrucht maar moeilijk dus koop liever geen carambola’s met deze kleur tenzij het de kleine carambola uit Brazilië betreft. Die mag lichtgroen zijn.

Hoe bewaar ik carambola?

 
Bewaar carambola bij voorkeur buiten de koelkast, een rijpe carambola kun je evt. een paar dagen in de koelkast bewaren.. Carambola is ca. 7 dagen op een koele plek (12-15C) houdbaar. Bewaar carambola’s niet onder de 5ºC. 

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van carambola?

Voor gebruik de vrucht wassen en met een mesje eventueel het vliesje van de uitstekende ribben trekken. Schillen is niet nodig. Snijd de carambola dwars over de ribben in schijfjes. Gebruik de stervormige schijfjes in salades, taarten, jam, gelei, cocktails of als garnering bij vlees- of visgerechten.

Wanneer is er carambola?

Carambola wordt geïmporteerd en is daarom het hele jaar door redelijk goed verkrijgbaar. De grootste aanvoer vindt plaats van december tot en met april en van juli tot en met september.

Wat zit er in carambola? (per 100 gram)

Kcal: 37
Vitamine C: 31 mg
Natrium: 2 mg
Calcium: 5 mg