banner
Meer over Bramen

Bramen


2x2 TIP
Een schaaltje bramen van 100 gram telt mee als 1 keer fruit. Geniet van deze heerlijke zomer traktatie en werk meteen mee aan je 2x2!

Beschrijving van bramen

Bramen zijn familie van de aardbei. De zachtzoete vruchten met een kenmerkend aroma bestaan uit talrijke zogenoemde deelvruchtjes. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Bramen zijn echt zomerfruit. De eerste bramen zijn soms wat fris zuur, maar daarna zijn ze heerlijk zoet en sappig. Ze groeien aan een dichte struik vol met stekels. Je komt ze veel tegen in bossen, langs wegen en spoorwegen. In augustus en september kun je ze daar zelf plukken. Bramen zijn eerst groen, daarna kleuren ze rood en op het laatst nemen ze die mooie donkere blauwzwarte kleur aan die ze ook in de winkel hebben. Bramen zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, zogenaamde deelvruchtjes. Ze zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Je kunt bramen vers eten, verwerken in (fruit)salade, gebak, milkshakes of als garnering op ijs met slagroom. Bramen zijn een bron van vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (handig als je verkouden bent, goed voor je huid en haar). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt dus schadelijke stoffen in het lichaam te bestrijden. Bramen zijn ook rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking.

Wat kan ik met bramen?

  • verwerken in milkshakes en vruchtendranken 
  • in fruitsalade met ananas en kiwi 
  • in groentesalade met ijsbergsla, fricandeau en amandelen 
  • in bowl 
  • met yoghurt, kwark of vla
  • als garnering op taart en gebak
  • in jam of vruchtenpuree

Waar let ik op bij het kopen van bramen?

Bramen moeten bij aankoop gaaf en glanzend zijn, zonder kneuzingen. De vruchten komen vooral verpakt in bakjes in de handel. Dit zachtfruit is erg kwetsbaar en gevoelig voor schimmel.

Hoe bewaar ik bramen?

Uitgespreid op een bord zijn bramen 1 tot 2 dagen in de koelkast houdbaar. Ze zijn heel kwetsbaar.

Wil je de bramen invriezen, leg ze dan (niet boven op elkaar!) op een vel bakpapier, laat ze invriezen. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij - 18 C) kunnen de bramen tot 12 maanden bewaard worden.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van bramen?

Je kunt bramen het beste snel wassen in koud water. Niet onder stromend water, dat kan kneuzingen veroorzaken. Door het snel te doen, voorkom je aroma- en sapverlies. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Pas na het wassen verwijder je de kroontjes en steeltjes met duim en wijsvinger of een scherp mesje.

Voor het maken van puree is het handig de vruchten te pureren met een staafmixer. Koken is niet nodig, ze zijn al zacht genoeg. Pitjes kun je er uitzeven, als je dat wilt.

Wanneer zijn er bramen?

Nederlandse bramen zijn verkrijgbaar van mei t/m september. In oktober en november is de Nederlandse braam beperkt verkrijgbaar.
Van januari t/m april en in november en december worden ze ook geimporteerd vanuit Mexico, Spanje en Portugal.

Wat zit er in bramen? (per 100 gram)

algemeen     

vitaminen

mineralen/spoorelementen

Kcal 48
Eiwit 1 g
Koolhydraten 6 g
Vet 1 g
Verzadigd vet 0,1 g
Vezels 3,1 g

Retinol 0 mcg
Béta-caroteen 130 mcg
D  0 mcg
E 2,4 mg
B1 0,03 mg
B2 0,04 mg
B6 0,03 mg
Foliumzuur 34 mcg
B12 0 mcg
B3 0,4 mg
C 12 mg

Natrium 2 mg
Kalium 185 mg
Calcium 60 mg
Fosfor 25 mg
Magnesium 23 mg
IJzer 1 mg
Selenium 0 mcg
Zink 0,2 mg