banner
Meer over Bosui

Bosui


2x2 TIP
Bosuitjes zijn klein, maar tellen tóch mee voor je 2x2!

Beschrijving van bosui

De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout.

Wat kan ik met bosui?

  • in rauwkostsalades
  • in salade met b.v. sinaasappel, rozijnen en geraspte kokos
  • plakjes in groente- en tomatensoep
  • roerbakken met andere groenten
  • met een dipsaus als tussendoortje of hapje

Waar let ik op bij het kopen van bosui?

Het groen moet diepgroen en het wit moet wit zijn, zonder beschadigingen.

Hoe bewaar ik bosui?

Bewaar bosuien op een koele (12-15 C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo blijft bosui ongeveereen week goed.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van bosui?

Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen.

Wanneer is er bosui?

Bosui is het hele jaar door goed verkrijgbaar.

Wat zit er in bosui? (per 100 gram)

Kcal: rauw 27, gebakken 54
Vitamine C: 6 mg
Natrium: 10 mg
Kalium: 500 mg!
Calcium: 24 mg!
Fosfor:     90 mg