banner
Meer over Boerenkool


boerenkool

Boerenkool


2x2 TIP
Reken 400-450 gram boerenkool per persoon om 200 ons op het bord te krijgen. Dat zijn grote hoeveelheden! Boerenkool past gemakkelijker in de stamppotpan als je eerst de kool erin doet en de aardappels erbovenop.

Beschrijving van boerenkool

De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. 

Wat kan ik met boerenkool?

  • in stamppot met rookworst en een kuiltje jus
  • in stamppot met gebakken appel en geraspte kaas
  • in een ovenschotel met laagjes aardappelpuree, tomatensaus en kaas
  • roerbakken met ui en tomatensaus, serveren met aardappelpuree
  • stomen met ui

Waar let ik op bij het kopen van boerenkool?

Bij ongesneden boerenkool let je op brede kroesrand. Die moet net als de andere bladeren frisgroen zijn. Bij gesneden boerenkool let je alleen op de frisgroene kleur en de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Hoe bewaar ik boerenkool?

Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast;  de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Gare boerenkool kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18C) bewaren. Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca. 3 minuten geblancheerd worden, en kan daarna ook tot 12 maanden in de diepvries bewaard worden.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van boerenkool?

Het schoonmaken van verse boerkool is eenvoudig: breek de bladeren van de steel en snijd dikke stelen van het blad af, was ze grondig in ruim water. Daarna kun je de bladeren oprollen en snijden of ze heel koken. De kool slinkt tijdens het koken, maar laat weinig vocht los. Voeg dus voldoende water toe bij het koken.

Bereidingstijden van boerenkool

Koken: 15 - 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Magnetron: 7 - 12 minuten
Smoren: 25 - 30 minuten
Stomen: ca. 25 minuten

Wanneer is er boerenkool?

 

Boerenkool komt vooral uit eigen land. Nederland is nog het enige land waar boerenkool op grote schaal wordt geteeld. Nederlandse boerenkool is van januari tot maart en van oktober tot en met december verkrijgbaar.

Boerenkool is het hele jaar verkrijgbaar in de diepvries.

 

Wat zit er in boerenkool? (per 100 gram gekookte boerenkool)

Kcal: 41
Vitamine C: 40 mg
Natrium: 40 mg
Kalium: 500 mg
IJzer: 1 mg
Calcium: 210 mg
Fosfor:     90 mg

personphoto
Van: Jan Limmen om 06/08/2011 - 15:21
Heel goed artikel. Alleen zou ik willen weten hoe ik verse Andijvie en Boere kool kan invriezen.

personphoto
Van: Rinus Reuvekamp om 15/08/2011 - 11:50
Medewerker GroentenFruit Bureau
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie/boerenkool, na minimaal 2/3 minuten blancheren, in de diepvries bewaren. Hij is bij minimaal -18C tot 12 maanden houdbaar.