banner
Meer over Bleekselderij


bleekselderij

Bleekselderij


2x2 TIP
Reken 300-350 gram bleekselderij per persoon, om uiteindelijk 200 ons op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje is een mooie bijdrage aan je 2x2!

Beschrijving van bleekselderij

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, worteltje en stengel bleekselderij. Tegenwoordig staat bleekselderij, met zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente. Maar bleekselderij kan ook worden gebakken, gestoofd of gekookt.

Wat kan ik met bleekselderij?

- stukken vullen met paté of zachte kaas
- reepjes in een salade met b.v. appel, aardappel en zure room
- stukken in plakjes kaas en ham rollen en even gratineren in de oven
- roerbakken met wortel
- in salade met ananas
- als borrelhapje met een dipsausje

Waar let ik op bij het kopen van bleekselderij?

Bleekselderijstruiken zijn meestal verpakt in open plastic zakken. Hierdoor kun je controleren of ze fris ruiken. Ook moet de struik stevig zijn, er fris uitzien met mooie groen of groengele stelen zonder beschadigingen, verkleuringen of bruine plekken.

Hoe bewaar ik bleekselderij?

Bleekselderij blijft op een koele (12-15 C) en donkere plaats enkele dagen goed en in de koelkast wel een week. In de diepvries (bij minimaal -18 C)  kun je rauwe bleekselderij, na 2-3 minuten blancheren, in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Gare blekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van bleekselderij?

Snij een plakje van de voet en verwijder eventueel aanwezig blad. Van het blad kun je trouwens een lekkere bouillon trekken. Controleer de stengel op harde nerven. Als je die voelt, kun je ze weghalen door aan de onder- of bovenkant van de stengel een stukje (bijna) af te snijden en de nerf weg te trekken langs de stengel. Was de stengels daarna in ruim water.

Bereidingstijden van bleekselderij

Koken: 10 - 12 minuten
Roerbakken: ca. 6 minuten
Magnetron: 4 - 5 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: 20 - 25 minuten

Wanneer is er bleekselderij?

Bleekselderij is het hele jaar verkrijgbaar.

Wat zit er in bleekselderij? (per 100 gram)

Kcal: rauw 14
Vitamine C: rauw 25, gekookt 10
Natrium: 60 mg
Kalium: 320 mg
Calcium: 80 mg
Fosfor:     40 mg