banner
Meer over Blauwe bes

Blauwe bes


2X2 TIP
Een schaaltje blauwe bessen is ongeveer 100 gram en telt mee als één keer fruit. Dit zomerfruit is samen met yoghurt of vla is het een heerlijk fruitig toetje!

Beschrijving van blauwe bessen

Deze bessen zijn Amerikaanse bosbessen. Ze zijn blauwzwart, hebben een zilverkleurige waslaagje (net als druiven) en hebben een milde, zoete bosbesachtige smaak. Blauwe bessen zijn rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking.
Blauwe bessen zijn een bron van vitamine E die bekend staat als antioxydant. 

Wat kan ik met blauwe bessen?

- in yoghurt en vla
- in fruitsalade en bowl
- als vulling van een omelet of flensjes
- met kwark als vulling voor vlaaibodem
- in taarten, muffins
- jam of compote
- gestoofd met citroen en wat kruiden (grunt)
- in een sausje bij wild

Waar let ik op bij het kopen op bij blauwe bessen?

Koop blauwe bessen die er vers, mooi en stevig uitzien en een waslaagje hebben. Fruit dat is beschadigd zal snel in kwaliteit achteruit gaan. Probeer de blauwe bessen daarom na aankoop zo snel mogelijk in de koeling te bewaren.

Hoe bewaar ik blauwe bessen?

Het liefst uitgespreid op een bord in de koelkast. Vers gekochte blauwe bessen zijn 2-3 dagen goed houdbaar in de koelkast. Op een koele plek (12-15C) kun je ze ca. 1-2 dagen bewaren.Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van blauwe bessen?

Dit zachtfruit is erg kwetsbaar. Raak ze daarom zo min mogelijk aan, was ze vlak voor serveren, maar alleen als het nodig is. Verwijder pas na het wassen de steeltjes.

Wil je de bessen invriezen, verpak ze dan eerst in goed gesloten plastic zakje of bakje. In de diepvries (bij - 18 C) kunnen de blauwe bessen een paar maanden bewaard worden.

Wanneer zijn er blauwe bessen?

Nederlandse blauwe bessen zijn van mei t/m september verkrijgbaar. Van januari t/m april en van oktober t/m december worden ze ook geïmporteerd vanuit Chili, Nieuw-Zeeland en Argentinië.Wat zit er gemiddeld in blauwe bessen per 100 gram?

Voedingswaarde blauwe bessen

algemeen

vitaminen

mineralen/spoorelementen

Kcal 65
Eiwit 1 g
Koolhydraten 11 g
Vet 0 g
Verzadigd vet 0 g
Vezels 8,4 g

Retinol 0 mcg
Béta-caroteen 43 mcg
D  0 mcg
E 1,9 mg
B1 0,02 mg
B2 0,03 mg
B6 0,05 mg
Foliumzuur 11 mcg
B12 0 mcg
B3 0,3 mg
C 10 mg

Natrium 1 mg
Kalium 85 mg
Calcium 5 mg
Fosfor 12 mg
Magnesium 5 mg
IJzer 0,3 mg
Selenium spoor
Zink 0,2 mg