banner
Meer over Avocado


avocado

Avocado


2x2 TIP
Een halve avocado weegt al snel 100 gram. Dat heerlijke voorafje levert dus de helft van je dagelijkse groenteportie in je 2 x2 !

Beschrijving van avocado

De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. De naam avocado komt uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Azteken, Tolteken en Nahua. Daar betekende het woord ook ‘teelbal’. Rijp is een avocado zacht als boter. Het vruchtvlees is zeer vet, het vetgehalte kan oplopen tot dertig procent. De schil is relatief hard, donkergroen (soms tot zwart) en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. Deze wordt voor consumptie verwijderd. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden Ook het vezelgehalte mag er met 10 gram per vrucht wezen. En dat is weer goed voor de werking van de darmen. Er zijn verschillende soorten avocado’s. De Hass avocado met zwarte schil wordt door liefhebbers als het lekkerste gezien.

Wat kan ik met avocado?

- halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade
- pureren, vermengen met gehakte ui en tuinkruiden als broodbeleg
- als voorgerecht, besprenkel een halve avocado met citroensap, zout en peper
- in fruitsalade met banaan, peer en sinaasappel
- in groentesalade met paprika, tomaat en maïs
- in soep: roer avocadopuree door de bouillon
- guacamole van maken (pureren, mengen met knoflook, cayennepeper en citroensap)

Waar let ik op bij het kopen van avocado?

Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan en heeft zacht geel/groen romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak.

Hoe bewaar ik avocado?

Bewaar avocado’s niet de koelkast, dan bederven ze omdat dit hun narijping verstoort. Op een koele plaats (12-15 C) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was). Wil je de rijping van een avocado juist versnellen? Stop ‘m dan met een appel, peer of banaan in een plastic zak. Deze vruchten geven ethyleengas af wat de rijping van de avocado bevordert.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van avocado?

Halveer de vrucht, verwijder de pit en schep het zachte vruchtvlees uit de schil. Dit is een makkie! Na het schillend wordt de avocado snel bruin, besprenkel hem daarom direct met wat citroensap of azijn (afhankelijk van wat je daarmee gaan doen). Je kunt het vruchtvlees in stukjes snijden of pureren.

Wanneer zijn er avocado's?

Avocado’s worden van mei tot december geïmporteerd en Afrika en Zuid-Amerika. Van september tot mei komen ze uit Israel. Ze zijn er dus jaarrond.

Wat zit er in avocado? (per 100 gram)

Kcal: 199
Vitamine C: 6 mg
Natrium: 3 mg
Kalium: 377 mg
Calcium: 11 mg
Fosfor:     39 mg