banner
Meer over Aubergine -...

Aubergine - Exclusieve soorten


2x2 tip
Aubergines zijn verrassend veelzijdig. Reken 250 gram aubergine en mix alle kleuren en soorten door elkaar. Een kleurrijke 2x2!

Beschrijving van aubergine

De grote variatie in soorten aubergines geeft een nog grotere variatie in mogelijkheden. Veel landen hebben hun ‘eigen’ aubergine met authentieke gerechten. Hollandse telers produceren deze soorten in Nederland en willen u laten genieten van de verrassende veelzijdigheid van deze heerlijke vruchtgroenten. Aubergines zijn in vele gerechten toepasbaar. Lunch, diner, tapas en salade, aubergine past goed bij veel gerechten.

Wat kan ik met aubergine?

Eigenlijk is de aubergine een allemansvriend. De neutrale maar volle, sappige smaak combineert bijvoorbeeld bijzonder goed met dominante smaakmakers als knoflook, basilicum, tijm of met collega’s als paprika, ui, courgette en tomaat. Ook vele kaassoorten kunnen het uitstekend vinden met de aubergine, evenals vis en vlees. Of het nu een hartige of zoete toepassing betreft, de aubergine is zeer breed inzetbaar, smaakvol en gezond. De aubergine is vrij gemakkelijk in omgang, in de pan, in de oven, op de barbecue, gestoofd, gebakken, gefrituurd, gegrild of gebraden, het is allemaal prima. Met slechts één kanttekening, je kan aubergine niet rauw eten. Dit komt omdat aubergines ‘solanine’ bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar. Om te voorkomen dat de aubergine in een olieachtige spons verandert, kunt u een aantal eenvoudige tips in acht nemen:

  • Snijd de aubergine in plakken, blokjes of doormidden, bestrooi met zout en laat de aubergines een half uurtje uitlekken in een vergiet, dep de aubergine vervolgens goed droog met keukenpapier. Deze eenvoudige handeling zorgt dat de aubergine minder olie opneemt, beter verteerbaar is en een eventuele bittere smaak (zoals bij witlof het geval kan zijn) eveneens verdwenen is.
  • Gebruik zo min mogelijk vetstoffen. Vet de pan in met een kwast of doekje.
  • Als u aubergines eerst grilled, drogen ze iets in. Daarna zullen de plakken geen olijfolie meer opzuigen.

Voor bepaalde gerechten is het vruchtvlees van de aubergine nodig. Dit is op eenvoudige wijze mogelijk door de aubergine te laten verwelken in de oven. Halveer de bruin gerimpelde aubergine, (eenmaal afgekoeld) in de lengte en schraap het zachte vruchtvlees met een lepeltje uit de schil.


Waar let ik op bij het kopen van aubergine?

Aubergines moeten bij aankoop een gave en gladde schil hebben met een matte glans. Het kroontje dient frisgroen te zijn. Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine terug.

Hoe bewaar ik aubergine?

Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats (15-17 C), bijvoorbeeld in een voorraadkast. Dan zijn ze ca. 5-7 dagen houdbaar. Gare aubergines (rauwe eerst 2 minuten blancheren) zijn bij minimaal -18C in de diepvries in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden houdbaar.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van aubergine?

Verwijder het kroontje en snij hem in plakjes of blokjes. Als je een aubergine gaat vullen, kun je het kroontje beter laten zitten voor de stevigheid. Aubergines hebben een korte bereidingstijd maar je kunt ze niet rauw eten! Dat komt omdat aubergines solanine bevatten, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Dit is hetzelfde stofje dat ook in aardappelen zit. Al na 2 minuten blancheren is deze stof geheel verdwenen en kun je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente!

Tegenwoordig zijn de aubergines niet meer zo bitter. Vind je ze toch aan de bittere kant, kun je ze voor bereiding met zout bestrooien en een kwartiertje laten liggen. Spoel het zout daarna af.

Bereidingstijden van aubergine

Koken: 5 minuten
Roerbakken: 8 minuten
Magnetron: 7 minuten
Grillen: 4 - 5 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: ca. 8 minuten

Wanneer zijn er aubergines?

Exclusieve aubergines zijn van maart tot en met oktober verkrijgbaar.

Wat zit er in aubergines (per 100 g, gekookt)?

Kcal: 21
Vitamine C: 4 mg
IJzer: 0,5 mg
Vezel: 2,5 gram