banner
Meer over Asperges

Asperges


Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker. Groene asperges zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak.

2x2-TIP

Het is waar. Ook deze traktatie telt mee als de helft van je 2x2! Al heb je wel 250 tot 300 gram nodig om, na bereiding, te komen aan je benodigde 200 gram groente per dag. Reken voor een hoofdgerecht 500 gram asperges per persoon en voor een voorgerecht 250 gram per persoon bij witte asperges. Bij groene asperges gebruik je circa 350 gram voor een hoofdgerecht en 125 gram bij een voor- of bijgerecht.

Wat kan ik met asperges?

 • klassiek: koken en serveren met gekookte eieren, ham en krieltjes
 • roerbakken met tuinkruiden
 • koud in salades met sinaasappel
 • taartjes van bladerdeeg, kaas en asperges als hapje
 • gebruik de schillen en onderkant voor het trekken van een lekkere bouillon
 • frituur gehalveerde dunne asperges ook eens in een velletje loempiadeeg

De groei van de asperge

De aspergeplant is een lid van de leliefamilie waar ook de ui, prei en knoflook onder vallen. Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, groene asperges boven de grond. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Telers werken veelal alleen met mannelijke aspergeplanten omdat deze meer asperges produceren.

Bekijk ook:  Het hele groeiproces van zaadje tot asperge van schooltv.nl

Vers van het land

De In totaal werd vorig jaar zo'n 14 miljoen kilo asperges geproduceerd in Nederland. De telers verwachten een goed aspergeseizoen. De witte asperge is dit jaar van uitstekende kwaliteit. De afgelopen jaren is de asperge een echt voorjaarsproduct geworden. Ieder jaar groeit de populariteit van de asperge. De Nederlandse consument weet de asperge als seizoensproduct steeds meer op zijn waarde te schatten. Jaarlijks worden er meer asperges gekocht en gegeten.

Waar let ik op bij het kopen van asperges?

Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen. Let er bij aankoop op dat ze er fris en niet uitgedroogd uitzien, stevige kopjes hebben en dat ze geen bruine vlekken hebben.

Hoe bewaar ik asperges?

Asperges zijn ongeveer 7 dagen in de koelkast houdbaar. Het beste kun je ze bewaren gewikkeld in een vochtige theedoek, maar dan  zijn ze 1 tot 3 dagen in de koelkast houdbaar. Je kunt de asperges het beste zo vers mogelijk gebruiken. Asperges kun je, na ca. 2-4 minuten blancheren, in de diepvries bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje zijn ze tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18C.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van asperges?

Snij voor gebruik een stuk van de onderkant af. Witte asperges moeten, vanaf de kop, met een dunschiller of aspergeschiller worden geschild. Groene asperges hoef je niet te schillen. Leg de asperges tot het moment van het koken in het water, dan blijven ze sappig. Kook asperges in ruim water. De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is. Of doe het zo: doe asperges met een beetje zout en koud water in een pan. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur uit. Laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Dit kun je van te voren doen. Als je de asperges nodig hebt, hoef je het water alleen nog maar aan de kook te brengen en de asperges uit de pan te halen.

Wanneer zijn er asperges?

Nederlandse asperges zijn van april tot en met juni verkrijgbaar. In maart en juli zijn Nederlandse asperges beperkt verkrijgbaar. 
Asperges zijn het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel, ook in glas en blik.

Bereidingstijden witte asperges

 • Koken: 6 - 10 minuten
 • Roerbakken: 2 -3 minuten
 • Magnetron: 5 - 8 minuten
 • Frituren: 2 - 3 minuten
 • Stomen: 8 -13 minuten

Bereidingstijden groene asperges

 • Koken: 3 - 6 minuten
 • Roerbakken: 3 - 5 minuten
 • Magnetron: 4 - 6 minuten
 • Frituren: 3 - 4 minuten
 • Stomen: 8 -10 minuten

Wat zit er in asperges? (per 100 gram rauwe asperge)

Kcal: 19
Vitamine C: 30 mg
Natrium: 5 mg
Kalium: 200 mg
Calcium: 20 mg
IJzer: 1 mg
Water: 94 g
Eiwit: 1,0 g
Koolhydraten: 3,0 g
Vet: 0 g
Vit B2 0,17 mg
Vit B6: 0,03 mg
Fosfor: 60 mg