banner
Meer over Amandelpaddenstoel

Amandelpaddenstoel


2x2 TIP
Geniet van de bijzondere smaak van de amandelpaddenstoel. Zoals alle paddenstoelen zijn ook amandelpaddenstoelen perfect als bijdrage aan jouw 2x2, omdat je ze mooi als extra kunt verwerken in de soep, salade of saus. Reken 200 gram paddenstoelen per persoon voor 1 ons groenten.

Beschrijving van amandelpaddenstoel

De amandelpaddenstoel is iets exclusiefs. Alleen in Brazilië en Argentinië groeit deze paddenstoel in het wild. Maar deze exoot wordt nu ook op heel kleine schaal in Nederland geteeld. Bijzonder is de kenmerkende amandelsmaak en het amandelaroma. De amandelpaddenstoel heeft een karakteristieke vorm, die lijkt op een grillig gevormde champignon. De hoed is bruin. De steel is wit van kleur en dikker en langer dan die van de champignon. Het vruchtvlees is stevig. Een heerlijke paddenstoel voor bijvoorbeeld in soep, salade en vlees- en visgerechten.

Wat kan ik met amandelpaddenstoel?

  • kort blancheren en in een salade verwerken
  • In een risotto met andere paddenstoelen
  • In de soep

Waar let ik op bij het kopen van amandelpaddenstoel?

Koop droge amandelpaddestoelen  zonder verkleurde plekjes.

Hoe bewaar ik amandelpaddenstoelen?

Gebruik amandelpaddestoelen het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan in de koelkast. Paddenstoelen behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4°C en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de paddestoelen in de verpakking te laten waarin ze verpakt zijn. Als het losse paddenstoelen zijn, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak. Dit verstikt waardoor ze vochtig en lelijk worden. Een papieren zak of een droge theedoek kan wel. Bewaar ze niet bij sterk ruikende groenten zoals prei en ui. Paddestoelen nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. En bewaar ze ook niet bij fruit, want dan zullen ze sneller verouderen.

Waar let ik op met schoonmaken en bereiden van amandelpaddenstoelen?

Maak de amandelpaddestoelen schoon met een vochtig keukenpapiertje of een zacht borsteltje. Doe dit pas vlak voor bereiding. Je maakt paddenstoelen trouwens droog schoon, want als je ze in water legt, dan zuigen ze zich vol. Dat water laten ze bij het bereiden weer los en daarmee gaat wat van de smaak verloren. Snij de onderkant van het steeltje en snij de paddestoelen daarna in plakjes. Kleine exemplaren kun je ook heel laten. Grotere exemplaren snij je in plakjes of in vieren.

Bereidingstijden van amandelpaddenstoel

  • Koken: 5 - 7 minuten
  • Roerbakken: 2-4 minuten
  • Magnetron: 2 - 3 minuten
  • Frituren: 2- 4 minuten
  • Grillen: 2- 4 minuten
  • Smoren: ca. 10 minuten
  • Stomen: ca. 6 minuten

Wanneer zijn er amandelpaddenstoelen?

Amandelpaddestoelen groeien zonder licht en worden in speciale teeltcellen onder de juiste omstandigheden gekweekt. Hierdoor zijn ze het hele jaar door beschikbaar.

Wat zit er in amandelpaddenstoel? (per 100 gram)

Kcal: rauw 12, gebakken 53
Vitamine A: rauw 0,0 mg, gebakken 1,5 mg
Vitamine C: rauw 4,9 mg, gebakken 1,5 mg
Natrium: rauw 8 mg, gebakken 270 mg
Kalium: rauw 425 mg, gebakken 410 mg
Calcium: rauw 8 mg, gebakken 4 mg
Fosfor:     rauw 125 mg, gebakken 53 mg
Magnesium: rauw 11 mg, gebakken 12 mg
IJzer: rauw 1,2 mg, gebakken 53 mg