banner
Meer over Akkerpaddenstoel

Akkerpaddenstoel


2x2 TIP
Paddenstoelen zijn perfect als bijdrage aan jouw 2x2, omdat je ze mooi als extra kunt verwerken in de soep, salade of saus. Reken 200 gram paddenstoelen per persoon voor 1 ons groenten.

Beschrijving van akkerpaddenstoelen 

De akkerpaddenstoel wordt ook wel anijschampignon genoemd vanwege de anijsachtige smaak en geur. Het is een van de grootste eetbare paddenstoelsoorten die er bestaan. De kleur van de hoed is lichtgeel. De steel is langer dan die van de witte champignon en de hoed kleiner maar hoger. De akkerpaddenstoel groeit in het wild in weiden en in sparrenbossen in België en Nederland. De akkerpaddenstoel wordt op kleine schaal geteeld.

Wat kan ik met akkerpaddenstoelen?

- licht geblancheerd in salades
- rauw, in dunne plakje in salades
- in de soep
- in de jus

Waar let ik op bij het kopen van akkerpaddenstoelen?

Kies akkerpaddenstoelen zonder donkere plekken. Mocht je zelf in het wild gaan zoeken, verwar ‘m dan niet met de giftige bolchampignon. Heb je een stekje gevonden waar ze groeien, onthoud dit dan, daar staan ze volgend jaar vast weer!

Hoe bewaar ik akkerpaddenstoelen?

Akkerpaddenstoelen kunnen twee tot drie dagen in de koelkast worden bewaard. De optimale bewaartemperatuur is 2°C. De hoed kan gemakkelijk openspringen, maar dat maakt voor de smaak niet uit.

Waar let ik op met schoonmaken en bereiden van akkerpaddenstoelen?

Je kunt akkerpaddenstoelen, net als vele andere paddenstoelen, met een speciaal borsteltje of met een vochtig keukenpapiertje voorzichtig schoonmaken. Daarna snij je het onderste deel van het steeltje af waarna de paddenstoel verder in plakjes of kwarten kan worden gesneden. Let op: bij lang koken verdwijnt de typische anijssmaak, dat is zonde!

Wanneer zijn er akkerpaddenstoelen?

De in de winkel aangeboden akkerpaddenstoelen worden in Nederland op kleine schaal het hele jaar rond geteeld.