banner
Meer over Abrikoos


abrikoos

Abrikoos


2x2 TIP
Een verse abrikoos weegt ongeveer 20 gram. Reken dus 5 abrikozen voor een keer fruit, een smakelijke bijdrage aan jouw 2x2!

Beschrijving van abrikoos

De abrikoos kennen we vers, maar ook gedroogd of in blik of glas. Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje, een grote steenachtige pit en oranjegeel zacht aromatisch vruchtvlees dat als het rijp is, gemakkelijk loslaat. Abrikozen komen onder andere uit Griekenland en Frankrijk. De vrucht bevat niet veel vitamine C, maar wel een aantal belangrijke mineralen.

Wat kan ik met abrikozen?

- meestoven met kip of rundvlees
- bladerdeegflappen vullen met halve abrikozen en rozijnen
- in een fruitsalade met banaan en nootjes
- in een salade met sla en reepjes uitgebakken spek
- halveren en vullen met zachte roomkaas als hapje

Waar let ik op bij het kopen van abrikozen?

Abrikozen moeten een gave schil hebben en lekker ruiken.

Hoe bewaar ik abrikozen?

Abrikozen zijn op een koele plaats 1 tot 3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze ongeveer 5 dagen bewaren, maar ze verliezen dan wel wat smaak en geur.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van abrikozen?

De schil van een abrikoos is eetbaar. Maar als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Halveer de vruchten door ze rondom de pit door te snijden en dan van de pit af te draaien. Daarna kun je vruchthelften in partjes of stukjes snijden.

Wanneer zijn er abrikozen?

Abrikozen zijn van mei tot en met september verkrijgbaar. Ze komen in de eerste periode uit Griekenland en later uit Frankrijk.

Wat zit er gemiddeld in abrikozen? (per 100 gram)

algemeen                                    vitaminen                                       mineralen/

                                                                                                       spoorelementen

Kcal 44

A (retinol) 0 mcg

Natrium sp mg

Eiwit 1 g

Béta-caroteen 1203 mcg

Kalium 283 mg

Koolhydraten 8 g

D  0 mcg

Calcium 20 mg

Vet 0 g

E 0,5 mg

Fosfor 20 mg

Verzadigd vet 0 g

B1 0,06 mg

Magnesium 11 mg

Vezels 1,7 g

B2 0,05 mg

IJzer 0,8 mg

 

B6 0,06  mg

Selenium 0 mcg

 

Foliumzuur 5 mcg

Zink 0,1 mg

 

B12 mcg

 

 

B3 0,8 mg

 

 

C 5 mg

 

 Bron: de gegevens zijn afkomstig uit de NEVO 2010