banner
Meer over Aardbei

Aardbei


2X2 TIP
Een schaaltje aardbeien is 100 gram dat meetelt voor 1 keer fruit.

Beschrijving van aardbeien

Wie houdt er niet van aardbeien? Dit populaire zachtfruit heeft terecht de bijnaam zomerkoninkje. In de zomermaanden zijn Nederlandse aardbeien volop verkrijgbaar. Ze hebben een heerlijke zoete smaak en zijn prima te combineren met ander zachtfruit zoals bessen, bramen en frambozen. De aardbei is een schijnvrucht. De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C , en dat kan helpen je weerstand op peil te houden (goed voor je haar, huid, en natuurlijk handig als je verkouden bent). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant (en helpt dus bijvoorbeeld bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren). Aardbeien zijn ook een bron van foliumzuur en dat is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Hoe groeit de aardbei?

Het groeiproces van de aardbei.

Wat kan ik met aardbeien?

  • in salades met ijsbergsla, nootjes, geitenkaas en een dressing van balsamico-azijn
  • kort roerbakken in een klein beetje olie en bestrooien met peper
  • aan een satéprikker dopen in gesmolten chocolade
  • shake van gepureerde aardbeien, banaan en sinaasappelsap
  • in plakjes op brood of beschuit
  • in yoghurt of bij ijs
  • als decoratie op gebak, taart, mousses

Waar let ik op bij het kopen van aardbeien?

Aardbeien zijn heel kwetsbaar en gevoelig voor schimmel. Koop daarom verse ongekneusde exemplaren.

Hoe bewaar ik aardbeien?

Je kunt aardbeien 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is dat 1 dag. Haal de aardbeien na aankoop uit het doosje en leg ze bijvoorbeeld op een bordje. Zo voorkom je dat de aardbeien kneuzen.

Je kunt de aardbeien ook invriezen: leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic zakjes of bakjes en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij - 18 C) kunnen de aardbeien 8 tot 12 maanden bewaard worden.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van aardbeien?

Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wil je ze toch wassen, doe dit dan voorzichtig in wat water, ze raken namelijk snel doortrokken met water. Hou ze niet onder een stromende kraan, daarmee kun je ze kneuzen. Verwijder na het wassen pas de kroontjes.

Wanneer zijn aardbeien verkrijgbaar?

De aardbei is echt zomerfruit. Nederlandse aardbeien zijn van april tot en met december verkrijgbaar.
In januari, februari en maart is de Nederlandse aardbei beperkt verkrijgbaar.
Aardbeien zijn het hele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Wat zit er in aardbeien? (per 100 gram)

algemeen vitaminen mineralen/spoorelementen

Kcal 29
Eiwit 0,7 g
Koolhydraten 5,1 g
Vet 5,1 g
Verzadigd vet 0 g
Vezels 1,1 g





Retinol 0 mcg
Béta-caroteen 11 mcg
D  0 mcg
E 0,4 mg
B1 0,02 mg
B2 0,03 mg
B6 0,056 mg
Foliumzuur 65 mcg
B12 0 mcg
B3 0,3 mg
C 60 mg

Natrium 3 mg
Kalium 185 mg
Calcium 15 mg
Fosfor 29 mg
Magnesium 13 mg
IJzer 0,5 mg
Selenium 0 mcg
Zink 0,012 mg



 Bron: de voedingswaarden zijn afkomstig uit de NEVO 2010

personphoto
Van: Marcel Dings om 07/12/2011 - 21:48
De verkrijgbaarheid van de nederlandse aardbeien is beperkt in februari, en juist goed verkrijgbaar in april. Graag de tekst aanpassen.

personphoto
Van: Wilma Van De Wijngaard om 24/04/2012 - 19:46
maar eind mei/juni dan zijn ze het lekkerste ik heb ze dan van het land die heb ik ieder jaar die zijn heerlijk zoet daar hen je geen suiker bij nodig