banner
nl en fr es ru


Alliumfamilie

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment uien geteeld, waarbij verschillen in kleur, smaak en formaat duidelijke onderscheidende kenmerken zijn. Naast de bekende en meest geteelde gele soort, kent de uienfamilie ook andere leden zoals de sjalot, de rode ui, de witte ui en de bosui. De gele ui wordt in Nederland het meest geteeld, heeft een goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit. Internationaal wordt hij veel gebruikt voor verwerking tot bijvoorbeeld uienpoeder of als ingrediënt voor sauzen. Verder is hij onder koks zeer geliefd om mee te koken, te stoven of te bakken, maar ook onbewerkt past hij prima in een salade of op een hamburger.

Andere leden van de allium familie

Witte uien zijn niet alleen wit van binnen, maar ook van buiten. Deze uien met een perfect witte schil zijn in Nederland moeilijk te telen, en worden daarom veelal geïmporteerd. De witte ui is meestal erg scherp en wordt voornamelijk gebruikt om te koken of bakken.Hele kleine uitjes worden veelal ingemaakt; ze staan in de winkel als heerlijke zilveruitjes of Amsterdams uitjes. Het ras Stuttgarter Riesen (koud bewaard plantgoed) wordt o.a. voor Amsterdamse uien gebruikt. Voor zilveruien teelt men oa. de rassen Pompei of Allervroegste Wonder.

Zoete uien worden nauwelijks geteeld in Nederland. Import vind plaats uit o.a. Zuid Europa en Zuid Amerika. Ze zijn wat zachter doordat ze meer water bevatten. De smaak is milder dan die van de andere soorten uien. Zoete uien hebben een gele of heel lichtgele schil.

Bieslook en prei behoren ook tot het allium-familie. Bieslook is een uitermate geschikt kruid voor garnering van veel gerechten. Prei wordt in Nederland voornamelijk gegeten als groente. Op heel kleine schaal wordt in Nederland ook knoflook verbouwd. Veel van de knoflook die in Nederland wordt verkocht komt oorspronkelijk uit China.


start
Licentie voor gebruik van inhoud | Disclaimer en privacy | GroentenFruit Bureau op Youtube | GroentenFruit Bureau op Twitter