banner
Meer over Courgettes met...


courgettes-met-bitterkoekjes

Courgettes met bitterkoekjes


Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 2 1/2 dl melk
  • 1 kleine ui
  • 50 g bitterkoekjes
  • 20 g geraspte kaas
  • 20 g boter of margarine
  • 15 g bloem
  • nootmuskaat
  • zout

Benodigheden:

oven, keukenpapier (doek)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Snij de courgettes in de lengte doormidden. Doe de courgettehelften in de pan en laat ze 6-8 minuten zachtjes koken. Schep ze uit de pan in een vergiet en spoel ze af met koud water. Droog de courgettehelften met een schone doek of keukenpapier. Hol de helften met een lepel uit tot circa 1 cm van de rand. Hou de courgettepulp apart. Smelt in een pan 15 gram boter of margarine. Roer de bloem door de boter of margarine, laat 1 minuut garen. Voeg de melk toe en roer tot een klontloos papje. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de kaas door de saus. Pel en snipper de ui. Verhit in een braadpan de rest van de boter of margarine en bak de ui even aan. Kruimel de bitterkoekjes fijn. Voeg aan de gebakken ui de courgettepulp toe. Bak deze even mee. Roer de saus en de bitterkoekjes erdoor. Leg de uitgeholde courgettehelften in een ingevette ovenschaal en vul ze met de saus. Laat de courgettes in de oven circa 15-20 minuten gratineren tot de bovenkant goudbruin ziet.

Tip: Lekker met stokbrood.

Dit gerecht bevat ongeveer 200 gram groente per persoon.

Allergie informatie: bevat lactose, gluten

Geschikt voor: vegetariërs (die wel melk producten eten), eiwitverrijkt dieet

Dieet variatietip: Neem bij glutenallergie glutenvrije bloem (meel) en glutenvrije koekjes. Volg je energiebeperkt dieet, neem dan magere melk, 20+ kaas en bakproduct met minder vet in plaats van boter en maar 25g van bitterkoekjes. Bij lactose intolerantie kun je voor sojamelk kiezen. De meeste mensen met lactose intolerantie kunnen wel harde Nederlandse kazen eten; gaat het niet, dan kun je kaas evt. vervangen door een hardgekookt eitje.