banner
Meer over Ook in...


ook-in-foodservice-commitment-voor-fair-produce

Ook in Foodservice commitment voor Fair Produce

12-06-2012

Deli XL, totaalleverancier voor horeca, catering en zorg, maakte deze week bekend voortaan bewust te kiezen voor champignons voorzien van het Fair Produce keurmerk. Dit past in het MVO-beleid van Deli XL. Nog maar kort geleden gaf C1000 als eerste supermarktconcern te kennen te kiezen voor Nederlandse champignons die voldoen aan de normen van het keurmerk van de stichting Fair Produce Nederland. Voorzitter Bart Jan Krouwel is bijzonder blij met de erkenning van foodservice groothandel Deli XL en hoopt dat steeds meer partijen zullen aanhaken.

Eerlijk smaakt beter’  is het motto van de Stichting Fair Produce Nederland. De stichting is opgericht door werkgeversorganisaties Frugi Venta en LTO en werknemersorganisatie FNV bondgenoten. De stichting heeft zichzelf als doel gesteld een bijdrage te leveren aan eerlijke arbeidsomstandigheden voor alle werknemers. Fair Produce vormt de garantie dat de bedrijven die de champignons hebben geteeld of verhandeld, een sociaal beleid voeren met goede arbeidsomstandigheden en werken volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.

Een deel van de Nederlandse champignonteelt is recent negatief in het nieuws gekomen door excessen, waarbij de arbeidsvoorwaarden niet volgens de Nederlandse wet- en regelgeving werden ingevuld. Voorbeelden hiervan zijn illegale tewerkstelling, onderbetaling of het niet voldoen aan de zorgplicht als goed werkgever.

Oprichting van de Stichting Fair Produce Nederland is het antwoord hierop. De branche is volop in beweging en ook de overheid zet flinke stappen door middel van intensivering van handhaving en controle van bestaande wet- en regelgeving.
De Nederlandse telers die voor Deli XL produceren, zullen worden getoetst door certificeerder VRO in opdracht van de Stichting Fair Produce. Bart Jan Krouwel: “We zijn blij dat ook in het foodservice segment het eerste spreekwoordelijke schaap over de dam is. Het spreekt voor zich dat we hopen dat dit navolging krijgt.”

Fair Produce spreekt met meerdere organisaties over de overstap naar Nederlandse champignons die voldoen aan de normen van het keurmerk. Ondertussen groeit het aantal teelt- en handelsbedrijven dat zich heeft aangemeld voor certificering door Fair Produce gestaag. De bedrijven die inmiddels in het bezit zijn van een certificaat zijn na te lezen op www.fairproduce.nl.


Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.